- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Uspon tržišta kriptovaluta: „Trenutno sevaju noževi u borbi za profit“

© Sputnik / Evgeniy Biyatov / Uđi u bazu fotografijaSuvenirni sa logotipima kriptovaluta bitkoin, lajtkoin i iterijum
Suvenirni sa logotipima kriptovaluta bitkoin, lajtkoin i iterijum - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2023
Pratite nas
Ako je verovati novim najavama, 2024. godine se sprema veliki mogući pomak na kripto tržištu.
Blokčejn tehnologija udahnjuje novi život tradicionalnom shvatanju i posedovanju imovine, privlačeći investitore dok cene kriptovaluta fluktuiraju. Tržište „tokenizacije“, koje uključuje digitalne tokene zasnovane na blokčejnu koji predstavljaju sredstva poput obveznica i akcija, dobija na zamahu.
Vodeće finansijske kompanije kao što su „London Stok Iksčejndž Grup (LSEG.L), „VizdomTri“ i „Mire Aset Sekjuritis“ investirale su ili istražuju razvoj platformi za trgovanje tokenima. „Frenklin Templton“, „UBS Aset Menadžment“ i „ABN Amro“ uveli su tokenizirane verzije sredstava kao što su fondovi tržišta novca i zelene obveznice.
Prema istraživanju „EI-Partenona“, više od trećine institucionalnih investitora u SAD i skoro dve trećine bogatih investitora planiraju da investiraju u tokenizovanu imovinu u narednoj, 2024. godini.

„Trenutno sevaju noževi u borbi za tržišni udeo i profit, tako da su ove ideje za smanjenje troškova veoma moćne“, rekao je Kolin Batler, globalni šef institucionalnog kapitala u blokčejn firmi „Poligon Labs“, preneo je Rojters.

Tokenizacija nudi nekoliko prednosti tradicionalnim finansijama, uključujući transparentno trgovanje, povećanu likvidnost, smanjene troškove i brža rešenja putem pametnih ugovora. Međutim, kritičari ukazuju na probleme kao što su praznine u infrastrukturi trgovanja, nedosledna globalna regulativa i ograničena privlačnost investitora.
Trenutno, tržišna kapitalizacija tokenizovanih javnih hartija od vrednosti iznosi 345 miliona dolara, što je delić tržišta kriptovaluta od triliona dolara. Ovi tokeni su zabeležili porast od 2,3 odsto u poslednjih 30 dana, a zaostali za dobitkom bitkoina za 10 odsto.
„Mislim da je ovaj put drugačije, uglavnom zato što sada vidite kupovinu velikih kompanija na višem nivou“, rekao je Morgan Krupetski, šef institucija i tržišta kapitala u „Ava Labs“.
Uprkos preostalim preprekama, uključujući potrebu za većim fondovima za trgovanje, ostaje optimizam kada je u pitanju ulaganje u kriptovalute.
U budućnosti se ljudi nadaju boljem mrežnom efektu gde više kompanija usvaja iste platforme kako bi imovinom olakšali trgovinu, rekao je Dag Švenk, izvršni direktor kompanije „Didžital Aset Riserč“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala