- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Berlinu se održavaju protesti protiv podrške Ukrajini /video/

© AP Photo / Michael ProbstNemačka zastava ispred Rajhstaga
Nemačka zastava ispred Rajhstaga - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2023
Pratite nas
U glavnom gradu Nemačke na Dan nemačkog jedinstva okupilo se nekoliko hiljada ljudi desničarskih stavova koji se, između ostalog, zalažu protiv isporuka oružja Ukrajini, ostavku vlade i prevremene izbore u Nemačkoj.
Protestnu akciju, koja se održava na trgu ispred berlinske katedrale, najavili su aktivisti bliski desničarskoj partiji Alternativa za Nemačku (AfD) i pokretu „Kverdenker“ koji se ranije protivio merama vlade u borbi protiv virusa korona. Ovaj pokret smatra se desničarsko-populističkim i objedinjuje nekoliko desničarskih radikalnih organizacija, poput „Pegide“.
U najavi su organizatori pozvali na ostavku vlade i ponovne izbore, kao i uvođenje narodnog glasanja prilikom donošenja važnih odluka.
„Levi, desni, centar – nije nas briga. Mi smo za demokratiju koje sada nema“, rekao je jedan od govornika na bini na protestu.
On je pozvao ljude da, nezavisno na političke preference, izađu na ulice protiv učešća Nemačke u vojnoj podršci Ukrajini, kao i da se pridruže drugim mirovnim akcijama, kao što su, na primer, pristalice politike partije Levi Sare Vagenkneht.
„Nije nam više ni važno ko je u pravu, a ko nije – Rus, Ukrajinac ili Amerikanac. Nemačka je protiv rata“, naglasio je on.
Naredni govornik pozvao je na reizbor vlade koja je, prema njegovom mišljenju, napravila greške u energetskoj politici i sprovela neodgovarajuće mere u borbi protiv virusa korona.
Nakon nastupa govornika i muzičara, planirano je da demonstranti krenu u organizovanu šetnju kroz grad. Sa sobom nose nemačke zastave, a neki od njih drže i rusku trobojku i plakate koji pozivaju na povratak prijateljskim odnosima sa Rusijom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala