- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o odluci Jermenije da ratifikuje Rimski statut: Imamo pitanja za Jerevan

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaKremlj, Moskva
Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2023
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je ratifikacija Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda u Jermeniji nekorektna odluka.
„Imaćemo dodatna pitanja za rukovodstvo Jermenije. Ona su blagovremeno predata jermenskoj strani. Od samog početka smo sumnjali i sumnjamo da je sa stanovišta bilateralnih odnosa pristupanje Jermenije Rimskom statutu Međunarodnog krivičnog suda korektno. I dalje mislimo da je to nekorektna odluka“, istakao je Peskov.
On je dodao da Moskva odbacuje optužbe Jerevana da bilateralno partnerstvo i mehanizmi ODKB navodno nisu bili dovoljni za zaštitu Jermenije.
„Apsolutno se ne slažemo sa izjavom premijera Jermenije Nikola Pašinjana koji je rekao da je odluka Jermenije da se pridruži Rimskom statutu povezana s tim što instrumenti ODKB i jermensko-rusko partnerstvo 'nisu dovoljni' da bi se osigurala bezbednost zemlje. To nije tačno. Mislim da, ipak, većina u Jermeniji shvata da su instrumenti ODKB-a i jermensko-rusko partnerstvo apsolutno nezamenljivi u ovom trenutku“, poručio je Peskov.
On je dodao da Moskva ne bi želela da predsednik zemlje Vladimir Putin dođe u situaciju da odustane od posete Jermeniji, jer je ta zemlja saveznik Rusije, prijateljska zemlja, partner.
„Naravno, ne bismo želeli da predsednik bilo kada, iz bilo kog razloga bude morao da odustane od poseta Jermeniji“, rekao je Peskov.
Kako je istakao, predstoje ozbiljni razgovori na temu ratifikacije Rimskog statuta u Jermeniji.
„Moramo pronaći neko diplomatsko rešenje u vezi toga. Moraće da se razjasni da li neki akti mogu da prevagnu nad međunarodnim pravom, jer je ovo trenutno faktički međunarodno-pravna situacija za Jermeniju. Ili oni mogu da osiguraju neke posebne uslove i da naprave izuzetke“, pojasnio je Peskov.
Ipak, rekao je, činjenica ostaje – „Jermenija je priznala Međunarodni krivični sud“.
On je ponovio da Moskva smatra da je odluka Međunarodnog krivičnog suda u vezi predsednika Putin i izdavanju naloga za hapšenje apsolutno nezakonita i beznačajna.
Takođe je kazao da je Moskva zabrinuta za sudbinu Jermena iz Karabaha, da pažljivo prati poštovanje njihovih prava od strane Azerbejdžana, a takođe nastavlja da im pruža humanitarnu pomoć.
Podsećamo, Parlament Jermenije ratifikovao je Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda.
Međunarodni krivični sud u Hagu 17. marta izdao je naloge za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove zbog optužbi za „ilegalno deportovanje“ ukrajinske dece.
Komentarišući ovu odluku, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je napomenuo da Moskva ne priznaje jurisdikciju tog suda.
Sednica parlamenta u Jerevanu - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2023
RUSIJA
Parlament Jermenije ratifikovao Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala