Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Grenel: Potrebna transparentna istraga, SAD da pošalju izaslanika

© AP Photo / John LocherRičard Grenel, savetnik Donalda Trampa
Ričard Grenel, savetnik Donalda Trampa - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2023
Pratite nas
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan nekadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa zahteva punu istragu i obdukciju u vezi incidenta u Banjskoj 24. septembra.
Grenel je u intervjuu za Siri televiziju pozvao Belu kuću da pošalje specijalnog izaslanika da „prati aktuelnu situaciju između Kosova i Srbije“, prenosi Kosovo onlajn.
„Želim da razumem svaki detalj i zato je neophodna transparentna istraga. Vlada Srbije mora da naznači kada je dobila obaveštenje o napadu. Ono što me takođe brine su ljudi na Kosovu koji rade u policiji i koje je Kurti postavio na ovu poziciju. Želimo da znamo šta su oni znali, šta im je rečeno i sada nakon smrti moramo da uradimo istragu. Moramo da imamo snimak i da sve pažljivo pogledamo. Ne samo neki mali isečci video zapisa jer se čini da su to delovi situacije", objasnio je Grenel.
On je istakao da želi nezavisnu istragu.
"Znate da mora postojati treća strana da uradi ove autopsije. Ne možemo imati samo jednu stranu koja pruža informacije i da svako veruje toj strani. To je uloga SAD ili EU, ali neko od njih mora odmah da interveniše i započne istragu. Brine me što Evropljani mnogo pričaju, ali se ne ponašaju u skladu s tim. U ovim trenucima SAD treba da intervenišu, a kada to urade, odmah preduzimaju mere", dodao je Grenel.
Rekao je i da je zabrinut što NATO „povećava broj vojnika na Kosovu“.
"Kada je Tramp bio predsednik razgovarali smo o smanjenju broja vojnika", ukazao je Grenel.
U vezi sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji pogledajte emisiju "Svet sa Sputnjikom":
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala