- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Šta nam donosi uredba o naplati prekograničnih taksi na ugljen-dioksid | Energija Sputnjika

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICTermoelektrana u Kostolcu
Termoelektrana u Kostolcu - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2023
Pratite nas
EU je donela uredbu koja je stupila na snagu 1. oktobra ove godine, a kojom pokušava da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte za 55 odsto do 2030. i postigne klimatsku neutralnost do 2050. godine.
Konkretno, uredbom se reguliše mehanizam za takozvano prekogranično prilagođavanje ugljen-dioksida (CO2). Dakle, uredba se odnosi na uvoz proizvoda u EU pri čijoj izradi se proizvodi velika količina CO2. Biće primenjivana u skladu sa međunarodnim pravilima trgovine, kako bi se postiglo smanjenje emisije gasova staklene bašte pri proizvodnji cementa, aluminijuma, veštačkih đubriva, električne energije, gvožđa i čelika.
Prelazna faza primene uredbe trajaće naredne dve godine, dok će prvi izveštaj uvoznici proizvoda podneti Evropskoj komisiji već do 31. januara 2024. godine. tokom prelazne faze trgovci imaju obavezu izveštavanja samo o obimu (direktnih i specifičnih) emisija CO2 ugrađenih u uvozni proizvod koji podleže mehanizmu - bez plaćanja takse.
Postepena naplata takse počinje 1. januara 2026. godine a iznos od 100 odsto od 2034. Tada emisije moraju biti iskazane u obliku CO2 po toni uvezene robe.
Još dok se govorilo o uvođenju ove uredbe i energetski stručnjaci i ekonomisti su ukazivali da je reč o protekcionističkoj meri, koju razvijene zapadne zemlje uvode da bi svoje tržište, a time i svoje kompanije, zaštitili od konkurentne robe iz zemalja u razvoju, pre svega Kine. Sve se sprovodi pod izgovorom sprovođenja politike zaštite životne sredine i dekarbonizacije.
U svakom slučaju izvoznici u EU do sada su morali da se pripreme na trošak dekarbonizacije, odnosno, plaćanje prekogranične takse.
Da problem nije za potcenjivanje pokazuju podaci da je Srbija prošle godine na tržište EU plasirala proizvode sa velikim udelom CO2 u proizvodnji u vrednosti od 2,075 milijardi evra. To je 10,7 odsto ukupnog robnog izvoza iz zemlje.
Jasno je da ovdašnji izvoznici, ako već nisu, moraju da se što pre pripreme na ovaj trošak dekarbonizacije proizvodnje.
Trošak prekogranične takse će smanjiti konkurentnost ne samo srpske robe već ovih proizvoda iz zemalja Zapadnog Balkana.
Evropska komisija je saopštila da prelazna faza do 2026. godine daje dovoljno vremena preduzećima da se pripreme za početak naplate prekogranične takse. A šta o tome kažu u srpskoj privredi u današnjoj „Energiji Sputnjika“ reći će nam Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije.
Šta nam donosi uredba o naplati prekograničnih taksi na ugljen-dioksid | Energija Sputnjika

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala