- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Članovi srpske organizacije „Kanvas“ sprovode „obuku“ u Gruziji

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZastava Gruzije
Zastava Gruzije - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2023
Pratite nas
Članovi srpske organizacije „Kanvas“ (Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije) stigli su u Gruziju na poziv Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i održali obuku za mlade na temu organizacije građanskih nemira, saopštila je Služba državne bezbednosti Gruzije.
Prema podacima istrage, državljani Srbije – Siniša Sikman, Jelena Stojšić i Slobodan Đinović – doputovali su u Gruziju 25. septembra.
U saopštenju se navodi da se oni dovode u vezu sa revolucionarnim događajima u Gruziji iz 2003. godine, a u različitim periodima bili su povezani sa sličnim procesima u Srbiji, Ukrajini i drugim zemljama, prenosi gruzijski Sputnjik.

Prema navodima Služba državne bezbednosti Gruzije, pomenuta lica su rukovodioci organizacije „Kanvas“, a Sikman i Đinović su i nekadašnji članovi organizacije „Otpor“, pandana gruzijskoj organizacija „Kmara“ – studentski pokret koji je 2003. imao važnu ulogu u „revoluciji ruža“.

U saopštenju se navodi da se za obuku omladinskih grupa za revolucionarni scenario, predviđen za oktobar-decembar ove godine, koristi organizacija „Kanvas“ čiji je temelj pokret „Otpor“.
Zvaničan razlog za njihov dolazak u Gruziju bilo je održavanje obuka za kulturne grupe u oblasti „strateške nenasilne borbe“, ali je istraga pokazala da to nije bio i jedini njihov cilj.
Kao dokaz, Služba državne bezbednosti Gruzije objavila je snimke na kojima se vidi kako protiču ti „treninzi“.
„Protesti sami po sebi ne znače ništa. Oni treba da budu deo nečeg većeg, moraju biti iskombinovani sa drugim stvarima, mora se korak po korak osmisliti šta i posle čega će se raditi. Posle ljudskog lanca, peticija, protesta, skupova, koncerata. U tom slučaju ste vi u napadu i oni odgovaraju na vaše postupke. U protivnom vi odgovarate na postupke vlasti. Ovo što vam pričam, već sam govorio Moldavcima, Egipćanima, Ukrajincima i oni su uspeli da isplaniraju revoluciju“, govorio jedan od njih na tom video-snimku.
Prema navodima Službe državne bezbednosti, u periodu 26-29. septembra u jednom od hotela u Tbilisiju ponovnu obuku su prolazili predstavnici nevladinih organizacija i građanski aktivisti, konkretno jedan od većih pokreta koji treba da ima presudnu ulogu u pripremi i realizaciji procesa svrgavanja vlasti silom.
Gruzija - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2023
SVET
Američki udar na „neposlušnu“ Gruziju: Spremaju državni udar po uzoru na Majdan – upleteni i Srbi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala