- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Uništeni tenk ukrajinske vojske u pravcu Artjomovska - Sputnik Srbija

UŽIVO Nova grupa čečenskih dobrovoljaca ide u Ukrajinu; SAD preostalo 5,4 milijardi za pomoć Ukrajini

Pratite nas
Nastavlja se operacija ruske vojske u Ukrajini. Ruska vojska odbija ukrajinske napade na svim pravcima. Uništena skladišta ukrajinske avijacije u Dnjepropetrovskoj oblasti. Lider DNR Denis Pušilin ne isključuje mogućnost nove ofanzive ukrajinskih snaga tokom oktobra.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:34 02.10.2023
Americi preostalo 5,4 milijardi dolara za pomoć Ukrajini
Visoki zvaničnik američke administracije, koji je želeo da ostane anoniman, potvrdio je za Sputnjik da je Vašingtonu ostalo još 5,4 milijardi dolara za pomoć Ukrajini za vođenje borbenih dejstava.
Pored toga, dodao je on, od 25,9 milijardi dolara, koje je ranije Kongres odobrio za popunjavanje ratnih rezervi SAD, iscrpljenih zbog pomoći Ukrajini, ostalo je samo 1,6 milijardi dolara.
21:29 02.10.2023
Nova grupa dobrovoljaca iz Čečenije ide u Ukrajinu
Nova grupa čečenskih dobrovoljaca krenula je u zonu specijalne vojne operacije u Ukrajini kako bi popunila redove „Ahmata“, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov.
On je ujedno i podsetio da čečenski specijalci prolaze obuku ruskog „specnaza“ koju sprovode vrhunski stručnjaci koji su već učestvovali u ratnim dejstvima u zoni specijalne operacije.
20:28 02.10.2023
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
18:21 02.10.2023
Norveška uvela nov paket sankcija Rusiji
Norveška je uvela nove sankcije Rusiji, usmerene protiv jačanja već postojećih i u cilju borbe protiv njihovog zaobilaženja, saopštila je Vlada ove zemlje.
Ističe se da se novi paket norveških sankcija umnogome podudara sa jedanaestim paketom ograničenja EU, a između ostalog uključuje: zabranu prodaje hartija od vrednosti u bilo kojoj valuti, tranzit preko ruske teritorije robe i tehnologije koja može da doprinese uvećanju vojnog i tehnološkog potencijala Rusije ili razvoju sektora odbrane i bezbednosti i niz drugih.
18:20 02.10.2023
Zabrana ulaska automobila sa ruskim tablicama u zemlje EU je – nacizam
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov prokomentarisao je zabranu ulaska auomobila sa ruskim tablicama u čitav niz evropskih zemalja rekavši da je reč o nacizmu.
„Bio sam zapanjen koliko su brzo Evropljani, praktično svi, skinuli maske iza kojih su se krili poslednjih nekoliko godina i tako pokušavali da sačuvaju trunčice ne samo diplomatije, već i elementarne etike. Generalno gledano, ovo je manifestacija onoga što se obično naziva nacizmom. Isključivo u odnosu na Ruse“, rekao je Lavrov na sastanku međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“.
18:20 02.10.2023
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
SVET
Borelj u Kijevu: Nadamo se da će SAD preispitati odluku o prestanku izdvajanja sredstava za Ukrajinu
15:26 02.10.2023
Mediji: Britanija ne planira da svojom flotom zaštiti brodove sa ukrajinskim žitom
Ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps demantovao je navode da će ratna mornarica Ujedinjenog Kraljevstva biti poslata da zaštiti brodove, koji prevoze ukrajinsko žito i druge prehrambene proizvode preko Crnog mora, objavilo je izdanje „Gardijan".
Ministar je takođe dodao da nije predviđeno učešće britanske ratne mornarice u patroliranju Crnim morem, iako bi Velika Britanija i druge zemlje mogle da odigraju savetodavnu ulogu kako bi pomogle Ukrajini u izvozu hrane, navodi se u članku,
13:49 02.10.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
• Ruska vojska je na kupjanskom pravcu uništila haubicu M109 „paladin“ i američki artiljerijski sistem M777.
• Na krasnolimanskom pravcu ukrajinske snage su izgubile preko 60 vojnika (poginuli i ranjeni), na donjeckom do 180 vojnika, a na kupjanskom – do 65.
• Oružane snage Rusije su na zaporoškom pravcu nanele poraz ljudstvu i tehnici ukrajinske vojske kod Rabotina, Male Tokmačke, Novodanilovke i Verbovog.
• U području Prijutnog u Zaporoškoj oblasti odbijen je napad jurišnih grupa ukrajinske teritorijalne odbrane.
• Ruske snage PVO i sistemi za elektronsko ratovanje za dan su presreli dva projektila „hajmars“, dve operativno-taktičke rakete. Uništeno je i 45 ukrajinskih dronova.
• Ruska vojska uništila je skladišta goriva i avionskog naoružanja ukrajinske vojske na aerodromu u Dnjepropetrovskoj oblasti.
• Ruske snage pogodile su centar za vezu 66. mehanizovane ukrajinske brigade u području Petrovskog u LNR.
12:43 02.10.2023
Ruska vojska odbila ukrajinski napad kod sela Torsko
Ukrajinska vojska pokušala je da izvede napad na području sela Torsko na svatovskom pravcu, izjavio je lider DNR Denis Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.
„Na svatovskom pravcu protivnik nastavlja da prodire u malim grupama, nisu postigli nikakve rezultate. Bilo je pokušaja da se na područku Torskog napadnu naše pozicije, ali bez uspeha. Situacija je i dalje prilično stabilna“, rekao je Pušilin.
11:51 02.10.2023
Kijev: Podrška Vašingtona neće oslabiti
Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba smatra da podrška Vašingtona Kijevu neće oslabiti, da prekid američke pomoći Ukrajini predstavlja izolovani incident i da nije sistemskog karaktera.
„Pitanje je da li je ono što se proteklog vikenda dogodilo u Kongresu SAD incident ili sistem. Mislim da je to incident. Ne čini nam se da je podrška SAD oslabila“, izjavio je Kuleba na sastanku sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom.
11:23 02.10.2023
Zapadni mediji: Kijev će uskoro morati da razmišlja o prekidu sukoba
Ukrajina je pala na listi američkih prioriteta, a Kijev će uskoro verovatno morati da razmišlja o okončanju sukoba i da odustane od planova o „pobedi nad Rusijom“, piše nemački list „Špigl“.
„Ukrajina je pala za nekoliko mesta na listi prioriteta Vašingtona. Drugim rečima, možda će vlada u Kijevu uskoro morati mnogo više da razmišlja o strategiji izlaska iz sukoba, čak i bez vidne pobede nad Rusijom", navodi se u tekstu.
Ranije je američki predsednik Džozef Bajden rekao da Vašington „ni pod kojim uslovima“ ne može da prestane da podržava Kijev. Međutim, u nedelju je objavljeno da je predsednik SAD potpisao zakon o finansiranju vlade još 45 dana, koji je odobrio Kongres, a koji ne predviđa izdvajanje sredstava za potrebe Ukrajine.
11:12 02.10.2023
Naselje Orehovo-Vasiljevka na severnom krilu Artjomovska će, po svemu sudeći, uskoro biti potpuno uništeno, rekao je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.
Što se tiče samog Artjomovska, neprijatelj nastavlja „apsolutno haotično“ granatiranje grada kako bi sprečio početak radova na obnovi, dodao je Pušilin.
10:51 02.10.2023
Pušilin: Moguća nova ukrajinska ofanziva u oktobru
Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da ne isključuje mogućnost da ukrajinske trupe pokrenu novu ofanzivu u oktobru.
„Na južnom pravcu, orehovskom, ugljedarskom, vidimo gomilanje neprijateljskih snaga, prebacivanje rezervi, a te rezerve se formiraju na određenoj udaljenosti od linije fronta. Po svemu sudeći, neprijatelj se još sprema da pre lošeg vremena preduzme neke aktivnosti...“, rekao je Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.
09:15 02.10.2023
U LNR uhapšen ukrajinski špijun
Snage bezbednosti uhapsile su čoveka u LNR osumnjičenog da je špijunirao za Ukrajinu, rečeno je Sputnjiku u republičkom direktoratu Federalne službe bezbednosti Rusije.
„Ruska uprava FSB za Lugansku Narodnu Republiku suzbila je nezakonite aktivnosti ukrajinskog državljanina koji je delovao u interesu stranih obaveštajnih službi“, saopštio je resor.
09:12 02.10.2023
Borelj se nada da će SAD preispitati odluku o podršci Ukrajini
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je da se nada da će odluka SAD da ne izdvajaju sredstva za potrebe Ukrajine biti preispitana, pošto, prema njegovim rečima, sukob u Ukrajini ima posledice po ceo svet, ali predstavlja i „egzistencijalnu pretnju“ Evropskoj uniji.
U nedelju je objavljeno da je američki predsednik Džo Bajden potpisao zakon o finansiranju američke vlade u periodu od 45 dana - do 17. novembra. Zakon ne predviđa izdvajanje sredstava za potrebe Ukrajine.
Sam Bajden je ranije rekao da Vašington „ni pod kojim uslovima“ ne može sebi da dozvoli da prestane da podržava Kijev.
09:02 02.10.2023
Oboren ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti Rusije
Jedinice PVO oborile su jutros ukrajinski dron u Belgorodskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Nema informacija o povređenima ili materijalnoj šteti na zgradama.
08:17 02.10.2023
Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine
Vazdušna opasnost je proglašena u Sumskoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Hersonske oblasti koji kontroliše Kijev, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
Eksplozije odjekuju i u Harkovu, prenose ukrajinski mediji.
07:53 02.10.2023
Ukrajinske trupe ispalile su tri kasetne granate kalibra 155 milimetara na Gorlovku, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
07:51 02.10.2023
Tokom noći oštećeni objekti infrastrukture u Ukrajini
U Ukrajini su tokom noći oštećeni neki od ključnih objekata infrastrukture, a u delu Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva oštećeno je i nekoliko objekata poljoprivrednih preduzeća, saopštila je portparolkaukrajinskih odbrambenih snaga „Jug“ NatalijaGumenjuk.
Ukrajinski mediji su tokom noći i jutraizvestili o eksplozijama u gradu Hersonu, koji kontrolišu Oružane snage Ukrajine.
07:31 02.10.2023
Artiljerija grupe snaga „Zapad“ sprečila je rotaciju 32. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, na područjima Stepovaja i Novoselovka u Harkovskoj oblasti, rekao je šef pres-centra grupe Sergej Zibinski.
„Operativno-taktička avijacija grupe snaga 'Zapad' izvršila je vazdušni udar na privremene položaje jedinica 25. vazdušno-desantne i 43. mehanizovane brigade na područjima Berestovoe i Kopanki", dodao je oficir.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala