- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tramp ponovo pred sudom: Tužiteljku afroamerikanku optužio da je rasista

© AP Photo / Brendan McDermidDonald Tramp na suđenju
Donald Tramp na suđenju - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
Pratite nas
Donaldu Trampu i njegovoj porodičnoj kompaniji počelo je suđenje u Njujorku u slučaju prevare, koje bi moglo da nanese veliku štetu bivšem američkom predsedniku i njegovom carstvu nekretnina.
Trampa, favorita za republikansku predsedničku nominaciju 2024., državna tužiteljka Njujorka Leticia Džejms optužuje da je preuveličao vrednost svoje imovine za milijarde dolara kako bi osigurao bolje uslove kredita i osiguranja.
"Ovo je nastavak najvećeg lova na veštice svih vremena. Imamo sjajnu kompaniju. Stvorio sam sjajnu kompaniju. Ogromna je", nastavio je.
"Imam neke od najvećih nekretnina na svetu. A sada moram da idem pred nevaljalog sudiju", rekao je Tramp prije ulaska u sudnicu na Menhetnu. Tramp, odeven u tamnoplavo odelo, sa svetloplavom kravatom i iglom s američkom zastavom na reveru, ponovo je tužiteljku, nazvao rasistom i rekao da mu se demokrata sveti.
Tužiteljka traži minimalno 250 milona dolara kazne.
"Bez obzira koliko novca mislite da imate, niko nije iznad zakona", rekla je sa tužiteljka novinarima pre ulaska u sudnicu.

"Danas ćemo u sudnici dokazati naš slučaj", dodala je.

Tramp planira da prisustvuje prvoj nedelji suđenja na državnom sudu, navodi se u sudskom podnesku. Suđenje počinje nedelju dana nakon što je sudac koji vodi slučaj proglasio Trampa odgovornim za prevaru i uglavnom će se odnositi na kazne s kojima mora da se suoči.
Zaprećeno je kaznom od najmanje 250 miliona dolara, trajnom zabranom Trampu i njegovim sinovima da vode posao u Njujorku kao i petogodišnjem ograničenjem poslovanja s komercijalnim nekretninama za Trampa i njegove kompanije.
Sudija Artur Engoron prošle nedelje presudio da je tužiteljka Džejms dokazala svoj slučaj prevare protiv Trampa, njegova dva odrasla sina i njegovih 10 kompanija. Engoron je oštrim rečima opisao kako su izmišljali procene. To je uključivalo Trampovo preračunavanje vrednosti stana u „Kuli Tramp“ kao da je tri puta veća od stvarne vrednosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala