- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sirija: Zemlje u razvoju umorne od zapadne hegemonije

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
Pratite nas
Većina zemalja u razvoju pokazuje da su umorne od zapadne hegemonije – prelazak na multipolarni svet je počeo, to je proces koji se ne može preokrenuti, rekao je za Sputnjik zamenik ministra spoljnih poslova Sirije Basam el Sabah.

„Ovogodišnja Generalna skupština UN bila je veoma važna, jer smo iz govora lidera videli da je većina zemalja u razvoju umorna od zapadne hegemonije“, kazao je Sabah na marginama zasedanja Generalne skupštine u Njujorku.

Kako je istakao, zemlje bloka u razvoju danas traže „multipolarno liderstvo“, a podela sveta koju nameću SAD i njihovi saveznici „više se ne prihvata“. Po rečima diplomate, događaji u Africi su „očigledna potvrda toga“.
Sabah je dodao da su zemlje u razvoju na događajima u okviru Generalne skupštine UN aktivno govorile o potrebi da se reformišu najveće međunarodne institucije kao što su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond.
„U obraćanju lidera često se pominjala i reforma SB UN. Mislim da je to izuzetno važno, jer se realnost današnjih međunarodnih odnosa ne odražava kako treba u radu Saveta bezbednosti“, konstatovao je sirijski dilomata.
U Njujorku je prošle sedmice održana 78. sednica Generalne skupštine UN koja je okupila lidere, predsednike vlada i šefove diplomatija iz skoro 200 zemalja. Rusiju je predstavljao ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
U nastavku pogledajte novu epizodu emisije "Moj pogled na Rusiju":
Sergej Lavrov u UN - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2023
RUSIJA
Ceo govor Sergeja Lavrova u UN: NATO stvara nova žarišta, ne dozvoliti da svet sklizne u veliki rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala