- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija demantovala optužbe: Nismo se mešali u izbore u Slovačkoj

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Bratislavu
Pogled na Bratislavu - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
Pratite nas
Ambasada Rusije u Slovačkoj demantovala je optužbe o mešanju u izbore u toj zemlji, saopštila je diplomatska misija.

„Odlučno odbacujemo lažne optužbe na račun Rusije o mešanju u izbore u Slovačkoj. Za razliku od nekih trenutnih saveznika Bratislave, mi ne zalazimo u unutrašnja pitanja drugih zemalja i ne bavimo se smenom režima niti ‘obojenim revolucijama’ različite vrste“, navodi se u saopštenju.

Ruska ambasada je takođe izrazila žaljenje „što Bratislava nastavlja da preduzima korake ka daljoj degradaciji nekadašnjih prijateljskih odnosa koji se i bez toga nalaze u dubokoj krizi“, a na „antirusku kartu“ igra u unutrašnjoj političkoj borbi.
Ranije danas, predstavnik ruske ambasade pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova Slovačke. Slovačke vlasti su mu rekle da izjavu ruske obaveštajne službe o aktivnostima SAD u Slovačkoj smatraju mešanjem u birački proces u toj zemlji.
Dvadeset osmog septembra, uoči glasanja u Slovačkoj, Spoljnoobaveštajna služba Rusije, pozivajući se na direktora resora Sergeja Nariškina, saopštila je da je „u poslednje vreme primetno pojačano mešanje administracije američog predsednika Džozefa Bajdena u političku situaciju u Slovačkoj“, usled pripreme za vanredne parlamentarne izbore.
Izbori u Slovačkoj održani su 30. septembra, a na njima je pobedila partija „Smer“ sa 22, 94 odsto glasova. Njen lider Robert Fico već je tri puta bio na poziciji predsednika Vlade, a sada ima 14 dana da formira novu Vladu.
Fico, koji je tokom kampanje obećao da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini, takođe je rekao na konferenciji za novinare da Slovačka ima veće probleme od rata u Ukrajini, te da će učiniti sve što je moguće da se započnu mirovni pregovori, dodajući da je njegov stav nepromenjen.
Robert Fico stiže u sedište stranke posle zatvaranja biračkih mesta  - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2023
SVET
Veliki geopolitički preokret u srcu Evrope - pobeda lidera koji je protiv sankcija Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala