Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Premijeri Hrvatske i Albanije traže mere EU protiv Srbije

© Tanjug / FOTO HINA / EDVARD ŠUŠAKEdi Rama i Andrej Plenković
Edi Rama i Andrej Plenković - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
Pratite nas
Premijeri Albanije i Hrvatske, Edi Rama i Andrej Plenković su snažno osudili „nasilje srpskih paravojnih jedinica na severu Kosova, kao i njihovu 'heroizaciju' od Beograda“, uz poziv premijerima zemalja Evropske unije i Zapada na donošenje mera protiv Srbije.
Rama, koji se nalazi u službenoj poseti Zagrebu, izjavio je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima da je, kako je naveo, „agresija paravojnih snaga jednako zabrinjavajuća kao reakcija Beograda“.
„Imamo zločin, ubistvo policijskog službenika i imamo heroizaciju onih koji su ga počinili“, rekao je Rama i dodao da to „ne sme biti prihvatljivo u Evropi koja gaji suprotne vrednosti“.
Plenković smatra da ti potezi „ne mogu ostati bez odgovora“ te da odluka Beograda o danu žalosti „gotovo da podrazumeva identifikaciju s onim što se dogodilo“.
Naveo je da će uslediti istraga kako bi se u potpunosti utvrdilo šta se dogodilo, nakon čega će posebni izaslanik EU za dijalog Prištine i Beograda doneti predloge mera.
Andrej Plenković je rekao da Evropska komisija (EK) takođe može autonomno da donese mere, bez saglasnosti svih država članica, kao što je to pre nekoliko meseci učinila protiv tzv. Kosova.
Hrvatski premijer je naglasio je da je siguran da će do mera doći, a Edi Rama je pozvao da one treba da budu primenjene, kako je kazao, „bez gubljenja vremena“ jer odluka Beograda o danu žalosti ne ostavlja prostora za drugačije interpretacije, objavila je Hina, prenosi Tanjug.
U vezi sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji pogledajte Sputnjikovu emisiju „Od četvrtka do četvrtka“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala