- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Pjesničko veče “U slavu Vuka” u Podgorici

© Sputnik / Boban NovovićPesničko veče u Podgorici
Pesničko veče u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
Pratite nas
Pjesničko veče "U slavu Vuka" održano je večeras u Srpskoj kući u Podgorici, U organizaciji NVO "Kulturna scena", a u okviru programa „Srpsko kulturno ljeto 2023“.
Po riječima organizatora, veče poezije i stihova, simbolično nazvano "U slavu Vuka" posvećeno je reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću, a osim Podgorice, manifestacija će biti održana u Beranama, Prijepolju i Trebinju.
Otvarajući veče voditelj Dragan Alorić je, citirajući Prof. dr Jelicu Stojanović kazao da je srpska ćirilica, nastala na osnovama staroslovenske ćirilice, konačno uobličena i dovršena od strane Vuka Stefanovića Karadžića, na temeljima hiljadugodišnje tradicije, kroz vjekove je bila pismo srpske pismenosti i jezika, bilo da se odnosi na crkvenoslovenski srpske redakcije, ili na srpski narodni jezički izraz.

“ Kontinuitet ćirilice na prostorima koji danas čine Crnu Goru može se pratiti kroz vjekove. Ona je pokazatelj i svjedočanstvo da su ovi prostori imali , nosili i posjedovali pismenost. Ne može se pomenuti ni jedan važniji spomenik pismenosti sa prostora današnje Crne Gore, a da nije napisan ćirilicom. Ćirilicom je napisano Miroslavljevo jevanđelje, povelje i pisma zetskih vladara, Iločka Krmčija Svetog Save, bogate riznice manastira Svete Trojice kod Pljevalja, manastira Nikoljca kod Bijelog Polja, manastira Pive, Cetinjskog manastira. Ćirilicom su pisali i Sveti Petar Cetinjski, Njegoš, Marko Miljanov, Stefan Mitrov Ljubiša...,- kazao je, između ostalog Dragan Alorić.

U pjesničkom dijelu programa svoje stihove su kazivali Milica Bakrač, Ljubisav Bjelić, Vukić Garo Brajković, Božo Vučić, Čedo Vukićević, Radislav Gardašević, Budimir Dubak, Slavica Dedić, Tripko Draganić, Milorad Durutović, Janko Jelić, Milojka Jovović, Milenko Jović, Vojislav Karadžić, Dragan Koprivica, Višnja Kosović, Radinko Krulanović, Milica Kralj,Bato Krković, David Lalić, Radomir Milić, Ranko Mićanović, Milutin Mićović, Nikola Nenezić, Perivoje Popović, Sava Radulović, Sanja Radonjić i Slobodan Čurović.
U ime organizatora NVO „Kulturna scena“, učesnike i goste je pozdravio dr Momčilo Vuksanović koji je kazao da je manifestacija „U slavu Vuka“ počela u Podgorici i da će biti održana u Beranama 6. oktobra, u Prijepolju 10. oktobra, kao i u Trebinju.
“ Ovakve manifestacije su dobrodošle u ovoj atmosferi kada svi iščekujemo kako će srpski narod proći na predstojećem popisu, i svi moramo dati svoj doprinos dobrom i kvalitetnom rezultatu.”, kazao je Vuksanović i istakao da će NVO „Kulturna scena“ obezbijediti uslove za sve zainteresovane pjesnike koji žele da učestvuju na manifestacijama u Beranama, Prijepolju i Trebinju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala