- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Treba povećati međunarodnu ulogu zemalja Latinske Amerike

© POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
Pratite nas
Rusija se zalaže za odgovarajućuzastupljenost zemalja Latinske Amerike u međunarodnim strukturama, uključujući Ujedinjene nacije, G20 i BRIKS, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Ujedinjuje nas snažna posvećenost demokratizaciji međudržavne komunikacije, njenoj izgradnji na opštepriznatim principima međunarodnog prava, a pre svega na Povelji UN“, rekao je Lavrov, obraćajući se učesnicima međunarodne parlamentarne konferencije Rusija - Latinska Amerika.
Prema njegovim rečima, sastav učesnika i dnevni red konferencije su „jasna potvrda velikih promena koje se dešavaju u svetskoj politici“.
„Ne samo da smo prisutni u formiranju pravednije multipolarne arhitekture međunarodnih odnosa, već i direktno učestvujemo u ovom procesu. Njegov sastavni deo je sve veća uloga država i udruženja Latinske Amerike i Kariba u svetu. Njihov glas se sve više čuje, a njihova reč zvuči sve snažnije. Rusija pozdravlja ovaj trend i radi na njegovom usaglašavanju“, rekao je Lavrov, podsetivši na to da je Argentina, kao jedna od vodećih latinoameričkih država, već pozvana da postane punopravna članica BRIKS-a.
Prva međunarodna parlamentarna konferencija „Rusija – Latinska Amerika“ održava se u Moskvi od 29. septembra do 2. oktobra, na inicijativu Državne dume Rusije. U petak se učesnicima konferencije obratio predsednik Rusije Vladimir Putin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala