Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Skandalozne optužbe Prištine: Vučić, Vučević i Mojsilović učestvovali u "pokušaju pripajanja severa"

© AP Photo / Visar KryeziuTzv. kosovski policajci u selu Banjska
Tzv. kosovski policajci u selu Banjska - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2023
Pratite nas
Ministar unutrašnjih poslova u privremenoj prištinskoj vladi Dželjalj Svečlja optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Miloša Vučevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića da su učestvovali u pokušaju aneksije severa Kosova, prenosi Koha.
Svečlja je, između ostalog, naveo da se kroz snimke koji su načinjeni dronovima i na osnovu prikupljenih dokaza vidi da su "pripreme za napad u Banjskoj vršene u Srbiji, u trenažnim centrima".
"Na ovoj obuci su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović. Vučić je pokušao da sakrije činjenicu da je Srbija umešana u organizaciju ovog napada“, rekao je Svečlja.
Prema njegovim rečima, "treninzi su se odvijali na Kopaoniku, na imanju u vlasništvu Milana Radoičića".
Rekao je i da izveštaji "obaveštajnih službi ukazuju da je u Banjskoj bilo više poginulih", kao i da se "akcija nastavlja i da će se kada se pronađu druga tela oglasiti".
Svečlja je naveo i da su "apelovali na međunarodnu zajednicu ne samo da osudi Srbiju, već i da je sankcioniše", kao i da će biti pokrenut "proces izručenja ne samo Radojičića nego i drugih preko međunarodnih partnera“.
I generalni direktor tzv. Kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da je istraga pokazala da je "teroristička grupa koja je 24. septembra napala Kosovsku policiju u Banjskoj već duže vreme trenirala na teritoriji Srbije", između ostalog, kako tvrdi, i na vojnom poligonu na "Pasuljanskim livadama". On je rekao da je "Srbija grupi stavila na raspolaganje logistiku i infrastrukturu za obuku".
„Na osnovu dostavljenih podataka, ispostavlja se da je centar terorističke grupe bio Kopaoniku, odnosno prostor koji je vlasništvo Milana Radoičića. Vojne vežbe su održane na jednom od najvećih vojnih poligona u Srbiji, najmanje četiri dana pre napada na Banjsku“, rekao je Hodža na konferenciji za novinare.
Opisujući događaje u Banjskoj, Hodža je rekao da policijska patrola otišla da vidi šta se dešava sa kamionima koji su se nalazili u ovom selu i da je "došlo do eksplozije".
„Prvi napad je prvo izvršen eksplozivom, a od posledica napada poginuo je policijski narednik Afrim Bunjaku iz policijske stanice u Zvečanu. Nije napadnuta specijalna policija, već patrola policije javnog reda“, rekao je Hodža.
On je na konferenciji za medije pokazao fotografije različitog oružja koje je zaplenjeno u Banjskoj u Zvečanu.
„Oni nisu imali za cilj samo da zauzmu selo Banjske, ili da ubiju policajca, već je plan bio da se aneksira ceo sever Kosova. Dokumenti koje imamo, a koje ne možemo da objavimo, pokazuju plan napada sa 37 pozicija širom severa“, rekao je on.
Svečlja je rekao i da postoji zahtev da upotreba specijalnih jedinica bude rezervisanija, ali ne i da se oni u potpunosti povuku sa severa, prenosi Kosovo onlajn.
„Postojali su javni zahtevi da upotreba specijalnih jedinica bude rezervisanija, da budu angažovani samo u slučajevima kada se proceni da za njima postoji potreba. Nikada nije bilo zahteva za povlačenje policije sa severa Kosova. Ne bismo prihvatili takav zahtev. Došlo je do smanjenja policijskih snaga u opštinskim zgradama i okolini. I u ovom slučaju je dokazana potreba za pojačanim prisustvom specijalnih jedinica, zbog njihove pripremljenosti ili više posebne opreme koju imaju“, rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala