- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Gujon: Pozivaju Srbe da postanu građani sveta, a cilj je da se odreknu sebe i – Kosova /video/

© Sputnik / Sputnjik SrbijaMaša Radović i Arno Gujon
Maša Radović i Arno Gujon - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2023
Pratite nas
Da biste postali građani sveta, morate da se odreknete sebe. A Srbi su Srbi baš zbog Kosova i Metohije. To je izuzetno rodoljubiv narod koji drži do svog identiteta, do svojih tradicija. Požrtvovani su, solidarni i spremni da stanu svi kao jedan kad je to potrebno i to ne za očuvanje sebe i svog malog komfora, već za očuvanje naroda i zajednice.
Ovako francuski humanitarac i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Arno Gujon opisuje šta on to vidi kod Srba, a čega mi kao narod nismo svesni.
Gujon je, gostujući u emisiji „Maša i ...“ istakao je da je stradanje Srba u selu Banjska kod Zvečana za njega jedan od najtežih trenutaka od kada pomaže našem narodu na Kosovu:
„Trojica očeva, trojica muškaraca sa severa Kosova i Metohije koji su bili porodični ljudi, koji su bili obični ljudi, su izgubili život u svojoj borbi za slobodu, zato što nisu više mogli da trpe taj teror. Mi treba da se zapitamo šta ih je navelo da rizikuju svoj život, da stave sebe u opasnost zato što nisu videli drugi izlaz. Kako smo došli do toga? Mislim da je odgovor na to pitanje pre svega na Prištini ali i na jednom delu međunarodne zajednice koja je dopustila da dođe do toga“.
Naš sagovornik napominje da niko nikada nije ožalio srpske žrtve, a da Zapad na nas uvek gleda kao na dežurne krivce.
„Zapadni mediji funkcionišu na principu – ako vidite istinu, nemojte o njoj da pišete, ako ta istina ide protiv našeg glavnog pravca. A taj glavni pravac ovde na Balkanu je protiv Srba i Srbije. Srbi su uvek loši, nema nešto ali, nema između, nema šta je prethodilo tome“, poručio je Gujon.

O emisiji „Maša i ...“

„Maša i ...“ je emisija portala Sputnjik Srbija u kojoj novinarka Maša Radović u formi kratkog video-intervjua razgovara sa poznatim ličnostima iz sveta politike, kulture, sporta... Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala