- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Eskalacija na pomolu: Britanija razmatra slanje vojnika u Ukrajinu

© AP Photo / Khalid Mohammed, FileBritanski vojnici u Basri u Iraku
Britanski vojnici u Basri u Iraku - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2023
Pratite nas
Britansko Ministarstvo odbrane namerava da prvi put rasporedi svoje snage u Ukrajini, u skladu s planovima koje razmatra vojna komanda, piše „Telegraf“ pozivajući se na ministra odbrane Granta Šapsa.

„Grant Šaps je rekao da je razgovarao sa vojnom komandom o prebacivanju zvaničnog programa obuke pod rukovodstvom Britanije u Ukrajinu umesto da se ona sprovodi u bazama u Britaniji i drugim članicama NATO. Takođe, pozvao je više britanskih kompanija iz sektora vojne industrije da otvaraju fabrike u Ukrajini“, navodi se u članku.

Kako je rekao ministar, to se posebno odnosi na zapadnu Ukrajinu gde Britanija, prema njegovim rečima, može da učini mnogo više od obuke ukrajinskih vojnika, uključujući organizovanje vojne proizvodnje.
„Mislim da postoji mogućnost da se na kraju približimo tome i praktično prebacimo obuku u Ukrajinu“, rekao je Šaps.
List konstatuje da bi raspoređivanje britanskih vojnika u Ukrajni značilo dramatičnu eskalaciju učešća Londona u sukobu.
Podsetimo, Šaps je prošle nedelje posetio Kijev i obećao dalju podršku Londona.

Britanska mornarica u Crnom moru?

Šaps je za isti list rekao i da Velika Britanija analizira kakvu bi ulogu njena flota mogla da ima u zaštiti komercijalnih brodova od Rusije u Crnom moru.
Prema njegovim rečima, o tome je razgovarao i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim tokom nedavne posete Kijevu.
Kako navodi britanski dnevnik, London se sprema da igra aktivniju ulogu navodni s ciljem zaštite brodova u Crnom moru od Rusije.

"Britanija je pomorska država, možemo da pomognemo, da damo savet, jer radi se o međunarodnim vodama", rekao je Šeps.

Kongresmen: London se sprema za treći svetski rat

Član Predstavničkog doma američkog Kongresa Mardžori Tejlor Grin napisala je na mreži „Eks“ povodom pisanja „Telegrafa“ da se Britanija sprema da započne treći svetski rat.
„Oni se spremaju da započnu treći svetski rat. SAD u tome ne smeju da učestvuju. Nikakve američke snage“, napisala je ona.
Vladimir Zelenski i Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski koordinisao sa Vašingtonom i Londonom novu ofanzivu u oktobru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala