- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bivši kanadski ministar: Kanada postala utočište za ratne zločince

© AFP 2023 / GEOFF ROBINSKanadska zastava ispred zgrade parlamenta u Otavi
Kanadska zastava ispred zgrade parlamenta u Otavi - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2023
Pratite nas
Bivši ministar pravde Kanade Irvin Kotler je nakon skandala sa odavanjem počasti esesovcu u kanadskom parlamentu izjavio da je ta zemlja postala utočište za nacističke ratne zločince.
Kotler je za televiziju „Si-Ti-Vi“ izjavio da su svi bili uznemireni onim što se dogodilo. Istovremeno je upitao kako je Hunka dospeo u Kanadu i nije kažnjen za svoje postupke. Prema rečima bivšeg ministra, to govori o ravnodušnosti i neradu koji je vladao u nizu kanadskih vlada.
„Zbog toga smo postali utočište za nacističke ratne zločince“, istakao je Kotler.
On je takođe pozvao kanadske vlasti da objave evidenciju kanadske istražne komisije za ratne zločine iz 1985. godine, koja je istraživala više od 800 lica optuženih za ratne zločine. Kako prenosi televizija, većina konačnih podataka o istrazi se i dalje drži u tajnosti.
Podsetimo, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“. Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski nacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.
Kanadski premijer Džastin Trudo uputio je izvinjenje zbog obraćanja ukrajinskog naciste u kanadskom parlamentu. Trudo je rekao da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota. Trudo tvrdi da se radi o ruskoj propagandi.
Prva ukrajinska divizija ili 14. dobrovoljačka pešadijska divizija SS „Galicija“ je bila taktička formacija trupa nacističke Nemačke u kojoj su služili ukrajinski dobrovoljci.
Bivši vojnik SS divizije „Galicija“ Jaroslav Hunka (desno) u kanadskom parlamentu. - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2023
SVET
Ukrajinski nacista Hunka se krije od javnosti posle skandala u kanadskom parlamentu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala