- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Puskovaя ustanovka ZRK  zenitnogo raketnogo polka, sozdannogo v Lunineckom raйone Brestskoй oblasti dlя usileniя sistemы PVO Belorussii na belorussko-ukrainskoй granice - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinske snage gađale manastir u DNR; Ruski „iskanderi“ uništili ukrajinska oklopna vozila

Pratite nas
Nastavlja se specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini. Snage Kijeva gotovo svakodnevno dronovima pokušavaju da izvedu napade na teritoriju Rusije, ali ruska vojska sredstvima PVO i radioelektronske borbe većinu tih napada odbija. Borbe se vode na više delova fronta. Na Zapadu priznaju da postoji zamor od ukrajinske teme.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:07 30.09.2023
22:01 30.09.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Odeskoj, Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.
21:31 30.09.2023
20:41 30.09.2023
Ruski operativno-taktički raketni sistemi „Iskander“ uništili su ešelon sa oklopnim vozilima i područje koncentrisanja ljudstva dveju brigada Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Izviđački odredi u Nikolajevskoj oblasti otkrili su mesto utovara ešelona sa oklopnom vojnom tehnikom 38. posebne brigade pomorske pešadije Oružanih snaga Ukrajine za pojačanje ukrajinskih trupa na prvoj liniji fronta.
„Koordinate cilja odmah su prosleđene posadi kopnenog raketnog sistema, koji je izveo visokoprecizan udar. U raketnom udaru uništeno je mesto utovara“, ističe se u saopštenju.
Osim toga, raketnim udarom pogođeno je područje koncentrisanja jedinica 72. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine kod sela Kurahovo na donjeckom pravcu.
U ovom napadu uništena su oklopna vozila, naoružanje, municija i ljudstvo ukrajinskih snaga.
20:00 30.09.2023
Ukrajinske snage napale su grad Trubčevsk pomoću bespilotnih letelica. U napadu na civile jedna osoba je lakše ranjena, saopštio je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz.
Nakon bacanja eksplozivne naprave sa drona delimično su oštećeni prozori i krov na jednoj od administrativnih zgrada.
19:02 30.09.2023
Oružane snage Ukrajine izvele su napad na Uspenski Nikolo-Vasiljevski manastir kod Volnovahe, ranjeni su monah i parohijan, saopštile su vlasti DNR.
18:43 30.09.2023
Kijevski režim će preduzimati nove pokušaje da stvori napetost na kontakt liniji, ali svi ovi pokušaji nemaju šanse za uspeh, ruska vojska neće dati neprijatelju nikakvu priliku da napravi proboj, izjavio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo, komentarišući izveštaje da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sa pokroviteljima iz Londona i Vašingtona dogovorio plan za novu ofanzivu i da u tu svrhu Oružane snage Ukrajine jačaju grupu pomorske pešadije kod Nikolajeva kako bi forsirale Dnjepar i pokušale da zauzmu Zaporošku nuklearnu elektranu.
„Činjenica da se šire takve informacije sugeriše na to da specijalna vojna operacija još nije završena. I naravno, neprijatelj će preduzimati sva moguća dejstva koja će stvarati ovu napetost. Ali znam jedno – naši vojnici i rusko oružje koje se sve više unapređuje, neće im dati nikakve mogućnosti. Nikakve šanse“, rekao je Saldo.
On je dodao i da su izveštaji o novim ofanzivnim planovima više informativna pompa za privlačenje pažnje.
18:37 30.09.2023
Lovac Su-35S Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništio je u vazdušnoj borbi ukrajinski avion, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
U saopštenju se navodi da su tokom borbenih zadataka posade višenamenskih lovaca Su-35S patrolirale zadatim područjem, pokrivajući bombardere i jurišne avione, kao i helikoptere.
Tokom redovnog leta piloti su „blagovremeno otkrili i uništili neprijateljski avion“, dodaje se u saopštenju.
18:33 30.09.2023
Mađarska i dalje neće pristati na izdvajanje 500 miliona evra iz Mirovnog fonda za kupovinu naoružanja za Ukrajinu, uprkos tome što je Kijev suspendovao status „sponzora rata“ mađarskoj OTP banci, Budimpešta insistira na potpunom isključenju banke sa spiska, izjavio je portparol mađarskog Ministarstva spoljnih poslova Mate Pacolaj.
„Nije bilo suštinskih promena u vezi sa činjenicom da je ukrajinska Nacionalna agencija za sprečavanje korupcije privremeno zamrzla status ‘međunarodnog sponzora rata’ za OTP banku... Mađarski stav je jasan: dok se OTP ne ukloni sa spiska, Mađarska neće podržati nikakvo dodatno finansiranje EU za isporuku oružja Ukrajini“, istakao je Pacolaj, prenosi mađarska agencija MTI.
Nacionalna agencija za sprečavanje korupcije Ukrajine saopštila je u petak da je suspendovala status „sponzora rata“ za pet grčkih kompanija, kao i mađarskoj OTP banci, kako bi mađarska vlada deblokirala osmu tranšu vojne pomoći Kijevu.
17:35 30.09.2023
U Ukrajini je u napadima oštećeno 37 preduzeća odbrambene industrije, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj.
„Shvatamo da naša odbrambena industrija ostaje jedna od glavnih meta ruskih raketnih napada. Od takvih napada stradalo je 37 preduzeća. Sada radimo na dodatnim predlozima za njihovu obnovu“, rekao je Šmigalj, prenosi ukrajinska agencija UNN.
On je dodao da preduzeća za proizvodnju oružja i vojne tehnike, koja se nalaze na teritoriji Ukrajine, svakog meseca povećavaju obim proizvodnje. Pokreću se novi proizvodni pogoni i proširuju oni koji su davali rezultate pre početka specijalne operacije Rusije.
Šmigalj je podsetio da je ukrajinska vlada 2023. godine započela nekoliko eksperimentalnih projekata za proizvodnju različitih tipova dronova.
„Stvaramo zajednička preduzeća i servisne centre, što pomaže da se ukrajinski vojno-industrijski kompleks postepeno integriše u industrijsko okruženje partnerskih zemalja“, zaključio je ukrajinski premijer.
17:08 30.09.2023
16:59 30.09.2023
Eksplozija u Ivano-Frankovskoj oblasti je posledica pucanja naftovoda, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine.
„U blizini sela Strimba u Nadvornjanskom okrugu došlo je do pucanja naftovoda prečnika 150 milimetara, nakon čega su se izlili naftni derivati na površini od 100 kvadratnih metara i zapalili, a vatra se proširila na privatnu kuću. Prema preliminarnim informacijama, povređene su tri osobe“, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu državne službe za vanredne situacije.
U službi su dodali da su ventili na naftovodu zatvoreni, a na licu mesta su spasioci.
16:36 30.09.2023
U Ivano-Frankovskoj oblasti na zapadu Ukrajine odjeknule su eksplozije. Pretpostavlja se da se dim vije iznad naftnog postrojenja, saopštila je agencija RBK Ukrajina.
Za sada nema zvaničnih komentara o eksploziji.
15:48 30.09.2023
Nemačka treba hitno da isporuči Ukrajini rakete dugog dometa „taurus“ za napad na ruske položaje na Krimu, izjavila je u intervjuu za medijsku grupu „Funke“ predsednica odbora za odbranu Bundestaga i poznati lobista nemačkih odbrambenih kompanija Mari-Agnes Štrak-Cimerman.
„Trebalo bi odmah da isporučimo ‘taurus’, jer bi ciljanom upotrebom krstarećih raketa ukrajinska vojska mogla ozbiljno da poremeti rusko snabdevanje“, istakla je Štrak-Cimerman.
Ona tvrdi da međunarodno pravo dozvoljava Ukrajini da napada vojne objekte na teritoriji Ruske Federacije. Takođe je kao metu za primenu raketa navela i Krim.
Političarka, koja je otvoreni lobista za nemačku industriju oružja i dobija sredstva za svoje govore na raznim konferencijama odbrambenih koncerna, rekla je da postoji mogućnost da bi EU mogla sama da deluje u oblasti isporuka oružja, ne oslanjajući se na odluke SAD.
„U Evropi ne bi trebalo da svaki dan u strahu gledamo moguću promenu vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama, već moramo konačno da počnemo da jačamo sopstvenu bezbednost i spoljnu politiku. Evropa mora da preuzme više odgovornosti“, naglasila je ona.
Glavna sporna stavka u vezi sa isporukama raketa „taurus“ je njihov domet koji iznosi 500 kilometara. Nemačka do sada principijelno nije isporučivala Kijevu oružje sličnih karakteristika.
15:34 30.09.2023
Ukrajinske snage raketirale su naselje Berestovo u Zaporoškoj oblasti. Za sada nema informacijama o eventualnim žrtvama i materijalnoj šteti, saopštile su hitne službe oblasti.
15:25 30.09.2023
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj stigao je u nenajavljenu posetu Odesi, saopštila je njegova pres služba.
14:06 30.09.2023
13:22 30.09.2023
Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Ruska vojska je u poslednja 24 sata odbila dva napada ukrajinskih snaga na krasnolimanskom pravcu, likvidiravši 50 vojnika i šest jedinica tehnike;
Na južnodonjeckom pravcu ruska vojska je likvidirala više od 120 ukrajinskih vojnika, haubicu M777 američke proizvodnje i poljsku samohodnu haubicu "krab";
Na kupjanskom pravcu ruske snage su u poslednja 24 sata likvidirale 20 ukrajinskih vojnika, dva automobila, jednu američku haubicu M777, sistem "msta-b" i samohodni artiljerijski sistem "gvozdika";
Kod mesta Kiseljovka, Šljahovo u Hersonskoj oblasti i Kramatorsk u DNR uništena su tri ukrajinska skladišta municije;
Na hersonskom pravcu ukrajinske snage su izgubile 40 vojnika;
Na zaporoškom delu fronta, ruske snage su uništile američku haubicu M119, sistem FH70 britanske proizvodnje;
U donjeckom pravcu ruske snage su odbile sedam napada ukrajinske vojske kod Kleščejevke, Marjinke, mesta Vodjano i Himik, a protivnik je izgubio 430 vojnika;
Ruska vojska presrela je devet projektila "uragan" i jedan "hajmars"
12:55 30.09.2023
Ukrajinske snage gađale su naselje u Zaporoškoj oblasti, jedna žena je tom prilikom poginula.
11:27 30.09.2023
Ukrajinska vojska je u prethodna 24 sata više od 80 puta gađala Belgorodsku oblast, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov i dodao da je pet dronova oboreno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala