Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Stiže NATO pojačanje Kforu - da li da brani terorisane Srbe ili da još više pomaže Prištini

© AP Photo / Bojan SlavkovicKfor
Kfor - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2023
Pratite nas
Ukoliko nove snage Kfora, čiji se dolazak najavljuje, budu raspoređene na severu Kosova dok tamo bude prisutna i kosovska policija, onda će to značiti da se NATO otvoreno stavlja na stranu Prištine, mišljenje je sagovornika Sputnjika o odluci NATO pakta da pojača svoju vojnu misiju na KiM.
Savet NATO odobrio je slanje pojačanja Kforu, svojoj misiji na Kosovu i Metohiji, posle sukoba tzv. kosovske policije i Srba u selu Banjska i nakon razmatranja bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji.
Međutim, ostaje da se vidi da li je ovo pomoć ugroženim Srbima na severu Kosova, ili dodatno pojačanje Prištini Prištini s obzirom za ponašanja ove NATO misije na Kosovu i Metohiji, kaže profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji.

Na sever samo bez KBS, inače…

„Lično mislim da je Kfor i te kako znao šta će se desiti u Banjskoj i da nije reagovao zato što nije hteo. Dakle, sve se desilo jer Kfor nije preventivno delovao. Konkretno, pojačanje snaga Kfora bi imalo smisla samo ako bi te snage bile raspoređena na severu Kosova uz asistenciju srpske policije, koja bi se u skladu sa sporazumom vratila u KPS redove kao što je bilo pre ostavki“, kaže Kovač.
U suprotnom, svaka druga opcija, ističe naš sagovornik, značila bi direktnu pomoć Prištini.
Paljenje sveća za stradale Srbe na KiM ispred Hrama Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Podkast
Goran Petronijević: Ubijeni Srbi su — heroji! | Od četvrtka do četvrtka
„Njihovi operativni podaci vezani za stanje na severu Kosova do sada su se pokazivali kao tačni, a sada se najedanput desilo da se u Banjskoj stvori 400 do 500 kosovskih policajaca a da to Kfor navodno nije znao. Naravno, vrlo je indikativno zašto je ovo prećutano… I zašto Kfor nije preventivno delovao već se pojavio u ulozi vatrogasaca,“ konstatuje Kovač.
Drugim rečima, dodaje naš sagovornik, samo ako se kosovske snage koje su ionako prekobrojne povuku sa severa dolazak novih snaga Kfora će imati smisla.
„Vidi se da politički krugovi u Prištini zagovaraju trend da većina njihovih snaga bude usmerena na borbu protiv, kako kažu, terorizma. Ako se desi da se kosovske snage ne povuku sa severa Kosova a da se nove snage Kfora rasporede na severu uporedo sa njima, to bi onda bilo jasno i direktno stavljanje na stranu Prištine. Dakle, oni bi pripomogli teroru albanskih policajaca nad Srbima, koji oni nameravaju da sprovedu pod plaštom borbe protiv terorizma“, upozorava Kovač.

NATO duboko zabrinut

Povodom poslednjih događaja na KiM, NATO je u saopštenju naveo da je duboko zabrinut zbog rastućih tenzija na severu KiM, ali i da će KFOR, kao misija NATO-a, nastaviti svoje agilno prisustvo širom Kosova.
Kako stoji u saopštenju, Kfor će preduzimati sve neophodne akcije kako bi sačuvao bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, kao i da to rade u skladu sa mandatom UN.
Kako ističu, Kfor će nastaviti blisku koordinaciju sa svim relevantnim učesnicima u Beogradu i Prištini, kao i sa Euleksom, OEBS-om, UN misijom na Kosovu i diplomatskom zajednicom. NATO je takođe pozvao sve strane na deeskalaciju situacije i vraćanje dijalogu…
Kfor - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
SRBIJA
NATO odobrio slanje pojačanja Kforu
Kfor - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
SRBIJA
Komandant Kfora: Odluke Prištine izazvale novu krizu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala