Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Srbija mora biti kažnjena, granica mora biti zaštićena“: Kurti preti severu Kosova tzv. KBS-om

© Tanjug / DOPISNIK KiMVojna vežba "Branilac Evrope 23" u Prištini
Vojna vežba Branilac Evrope 23 u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2023
Pratite nas
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je „granica mora biti zaštićena, iako je bivši premijer Hašim Tači obećao da neće slati KBS na sever bez dozvole NATO“.
Kurti je na sastanku svog Samoopredeljenja rekao da je Hašim Tači obećao 2013. da neće slati tzv. KBS na sever bez koordinacije sa NATO, te da je to njegovo obećanje ostavilo vakuum na severu Kosova, pa se s tim u vezi „pojačava saradnja sa međunarodnim saveznicima“.
„Naša budnost i spremnost za sever dokazana je od prvog dana naše vlade. Obećanje NATO jednog od mojih prethodnika da ne dozvoljava KBS da uđe na sever je jedno, ali naša granica mora biti zaštićena. Ovaj vakum koji postoji mora da se popuni i za to pojačavamo saradnju sa našim međunarodnim saveznicima i trupama Kfora. Srbija mora biti kažnjena jer svaki put kada nije kažnjena ponavlja zločine“, rekao je Kurti.
Kurti je naveo „da činjenice već dokazuju da Srbija sponzoriše terorizam na severu“.
„Od nedelje ništa više nije isto. Činjenice su izašle na videlo i dokazano da Srbija sponzoriše terorizam na severu. Ispostavilo se da su na čelu ove organizacije ljudi koji su sankcionisani od strane SAD i bliski Vučiću. Pronađeni dokumenti i municija dokazuju pečat srpske države koji je pokazao poreklo ovog napada“, dodao je Kurti.
Kurti je pozvao međunarodne saveznike da organizacije „Civilna zaštita“ i „Severna brigada“ proglase terorističkim, i dodao da je njegova vlada takvu odluku donela u junu. On je dodao da „oni koji su se tokom napada iskrali u Srbiji treba što pre da budu izručeni Kosovu“.
U vezi sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji pogledajte Sputnjikovu emisiju „Od četvrtka do četvrtka“:
Pripadnici  72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2023
SRBIJA
Kurtiju se priviđaju ratni planovi Beograda, Amerikancima mobilizacija srpske vojske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala