- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predstavnički dom Kongresa SAD odobrio nacrt o finansiranju vlade koji isključuje pomoć Kijevu

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada Kapitola u Vašingtonu
Zgrada Kapitola u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2023
Pratite nas
Predstavnički dom američkog Kongresa podržao je nacrt finansiranja vlade na period od 45 dana, koji ne uključuje pomoć Ukrajini.
Nacrt je dobio dve trećine glasova potrebnih za njegovo usvajanje. Glasanje se nastavlja.
Time je američka vlada dobila šansu da izbegne predstojeće zatvaranje, koje će, u nedostatku konsenzusa u Kongresu o finansiranju vlade, početi 1. oktobra.
Nakon toga inicijativu mora da odobri Senat. U tom slučaju, ona će doći do američkog predsednika Džozefa Bajdena koji treba da potpiše dokument pre ponoći kako bi izbegao prekid rada savezne vlade.
Ranije je republikanski kongresmen iz Oklahome Tom Kol saopštio da je Predstavnički dom predstavio sopstveni predlog za privremeno produženje vladinog finansiranja koji ne uključuje pomoć Ukrajini.
Da bi izbegao prekid rada vlade, Kongres mora da usvoji inicijativu za produženje njenog finansiranja, koju će demokratski predsednik Džozef Bajden potpisati do ponoći u subotu, kada se završava tekuća fiskalna godina u zemlji. Prekid rada mogao bi dovesti do neisplaćivanja plata, prinudnog neplaćenog odsustva i otpuštanja stotina hiljada državnih službenika i ukidanja mnogih vladinih programa. U ovom trenutku, nijedan dom zakonodavnog tela nije odobrio nacrt za proširenje vladinog finansiranja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala