- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Pozorišni festival „Bucini dani“: Gran pri Marti Bereš, Narodnom pozorištu iz Beograda tri nagrade

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Marijana Rajić/Festival Bucini daniStatua Milosava Buce Mirkovića koja se dodeljuje na pozorišnom festivalu Bucini dani u Aleksandrovcu
Statua Milosava Buce Mirkovića koja se dodeljuje na pozorišnom festivalu Bucini dani u Aleksandrovcu - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2023
Pratite nas
Predstava „Očevi i oci“ Narodnog pozorišta u Beogradu dobila je tri nagrade na pozorišnom festivalu „Bucini dani“ u Aleksandrovcu, dok je Marta Bereš iz Novosadskog pozorišta dobila glumački gran-pri.
Osmi pozorišni festival „Bucini dani“ završava se večeras svečanom dodelom nagrada u Domu kulture „Milosav Buca Mirković“ u Aleksandrovcu. Žiri u sastavu Aleksandra Janković (predsednica), Ksenija Krnajski i Boris Milivojević, odluku o nagrađenima je doneo jednoglasno.
Glumački gran-pri i statua čuvenog Čika Buce pripala je Marti Bereš za ulogu Ane Karenjine u istoimenoj predstavi (Novosadsko pozorište/ Ujvideki Szinhaz).
„Zlatno zrno“ za najboljeg mladog glumca dodeljeno je Aleksandru Vučkoviću za ulogu Mihajla u predstavi „Očevi i oci“ (Narodno pozorište u Beogradu). Glumci ove predstave osvojili su još dve nagrade: najbolju žensku ulogu ostvarila je Vanja Ejdus (Elizabet), a „Zlatno zrno“ za glumačku bravuru ide Seni Đorović za ulogu Nanke.
Najbolju mušku ulogu odigrao je Goran Jeftić u predstavi „Pluća“. Nagrada za produkciju „Minja Obradović“ pripala je lazarevačkom „Puls teatru“ za predstavu „Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina devetnaestog veka“.
Pozorišni festival „Bucini dani“ osmislila je pre deset godina grupa entuzijasta i pozorišnih pregalaca sa misijom da se sačuva uspomena na Milosava Bucu Mirkovića, pozorišnog kritičara, književnika i esejistu. Za relativno kratko vreme festival se pre svega zahvaljujući promišljenim selekcijama pozicionirao na teatarskoj mapi Srbije uz podršku verne pozorišne publike, koja iz godine u godinu ispunjava salu do poslednjeg mesta u aleksandrovačkom Domu kulture.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala