- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

"Posejdonom" na Sevastopolj

CC BY-SA 2.0 / Aceebee / 167955 Boeing P-8A Poseidon US Navy VX-1Izviđački avion američke mornarice P-8A "Posejdon"
Izviđački avion američke mornarice P-8A Posejdon - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2023
Pratite nas
Uoči nedavnog napada na Sevastopolj i štab Crnomorske flote u blizini obale Crnog mora primećen je špijunski avion Boing P-8A „Posejdon” američke Ratne mornarice, a jedan od njegovih zadataka je otkrivanje položaja ruskih sistema protivvazdušne odbrane.
Kako prenosi portal „Flajt radar 24“, američki izviđački avion poleteo je tog dana sa Sicilije u 9:31 po moskovskom vremenu i, preletevši u severni deo Rumunije, ušao je u zonu patroliranja. Takvi avioni imaju sistem za elektronsko izviđanje dugog dometa.
Ruski vojni eksperti objašnjavaju da na taj način Zapad i Kijev prate situaciju, lociraju brodove Crnomorske flote i gledaju kako da zaobiđu ruske sisteme protivvazdušne odbrane.
Prema njihovim rečima, ukrajinske snage su izvršile kombinovani napad na Sevastopolj, koristeći bespilotne letelice i krstareće rakete „Storm šedou“, britansko-francuske proizvodnje, koje su Britanci i Francuzi isporučili Kijevu.
Ruski vojni ekspert Vladimir Jeranosjan kaže da taj napad ukrajinskih snaga na Sevastopolj ne bi bio moguć bez učešća NATO zemalja, čija je uloga, kao i u ranijim operacijama, bila u planiranju, ali i dostavljanju podataka dobijenih satelitskim, kao i avijacijskim izviđanjem.

„Bez radarskih stanica, izviđačkih aviona, obaveštajnih satelita Sjednjenih Država i Velike Britanije, ovo ne bi bilo moguće izvesti. Najverovatnije je da su avion ‘Posejdon’ i američki vojni sateliti predali informacije na platforme kopnenog ili vazdušnog baziranja koje su lansirale raketa dugog dometa ‘Storm šedou’ na Sevastopolj. Dakle, bez učešća zemalja NATO-a bilo bi nemoguće izvršiti napad na Sevastopolj i štab Crnomorske flote, što je saopštilo i naše Ministarstvo spoljnih poslova“, objašnjava Jeranosjan.

Moskva je saopštila da je poslednji napad Kijeva na Sevastopolj, 22. septembra, realizovan u tesnoj koordinaciji sa američkim i britanskim stručnjacima, te da nema sumnje da je napad ranije isplaniran uz pomoć zapadnih obaveštajnih sredstava, satelitske opreme NATO i izviđačkih aviona.
© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaMoskva je saopštila da je poslednji napad Kijeva na Sevastopolj, 22. septembra, realizovan u tesnoj koordinaciji sa američkim i britanskim stručnjacima
Spomenik potopljenim brodovima na obali Sevastopolja na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Moskva je saopštila da je poslednji napad Kijeva na Sevastopolj, 22. septembra, realizovan u tesnoj koordinaciji sa američkim i britanskim stručnjacima

Cilj napada - skretanje pažnje sa neuspešne kontraofanzive

Ruska protivazdušna odbrana oborila je pet projektila, a u raketnom napadu oštećena je zgrada štaba Crnomorske flote, dok se jedan vojnik vodi kao nestao. Deo oborene rakete koji je pao u centru grada uklonjen je uz mere predostrožnosti i uništen na poligonu.
Gubernator Mihail Razvožajev dodao je da je u Sevastopolju od eksplozija popucalo staklo u deset stambenih zgrada u centru grada, ali da nema povređenih.
Kijev je posle napada objavio da je navodno ranjeno više od 100 ruskih vojnika i da su poginula 34 oficira, među njima i komandant Crnomorske flote admiral Viktor Sokolov, ali on se nakon toga pojavio na kolegijumu Ministarstva odbrane u Moskvi.
„Očigledno je da Ukrajinci ne bi mogli da izvrše napad bez obaveštajnih podataka koje dobijaju pre lansiranja raketa. Te rakete izuzetno nisko lete, a bez satelitske korekcije, bez podataka o PVO sistemu i izviđanja dronova takav napad ne bi bilo moguće realizovati. Prvo se ti podaci unose u raketu i tada projektil započinje svoj let ka cilju. To znači da su taj raketni napad na našu glavnu bazu, sevastopoljsku luku i grad naše slave, izveli Ukrajinci uz podršku Amerikanaca i Britanaca“, kaže Jeranosjan.
Cilj ovakvih terorističkih napada je da se skrene pažnja sa neuspeha ukrajinske kontraofanzive, da se zastraši narod i poseje panika.

Ukrajinci ratuju, zapadnjaci plaćaju

Izvozna verzija krstareće rakete „Storm šedou“ ima domet od 250 kilometara i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane.
Raketa leti na visini od 30-40 metara, a cena jednog projektila se u proseku kreće od oko 1,3 miliona do dva miliona evra, pa nije teško izračunati koliko je taj ukrajinski napad koštao zapadne poreske obveznike.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je još u junu upozorio da će upotreba projektila „Storm šedou“ i HIMARS van zone specijalne operacije dovesti do munjevitih napada na centre odlučivanja u Ukrajini, dok krimski zvaničnici kažu da napad na štab Crnomorske flote, koji je stacioniran u gradu-heroju Sevastopolju skoro 240 godina, treba tumačiti kao "drski vojni izazov", te da treba odgovoriti još snažnije i po drugim centrima odlučivanja, rukovodeći se zapadnom logikom „samo oni koji su slabi nisu u stanju da odgovore“.
Protivdiverzioni čamac Pavel Silajev u luci u Sevastopolju - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
RUSIJA
Komandant Crnomorske flote: Svi postavljeni zadaci uspešno se realizuju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala