- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljanski podsetio Blinkena ko je vršio masakre u Babinom Jaru u Ukrajini

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaSpomenik poginulima u Babinom Jaru u Kijevu
Spomenik poginulima u Babinom Jaru u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2023
Pratite nas
Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski podsetio je američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da su glavni krivci masovnih streljanja u Babinom Jaru ukrajinski nacisti.

„Očigledno da apologeta nacističkih kolaboracionista nema samo u Kanadi, već i u SAD. Ja sam odrastao u SSSR-u i svi smo znali za Babin Jar. U mojoj zemlji, za razliku od vaše, zločini nacista nikada nisu ‘sahranjivani’. Pisanje tako bogohulnog posta prevazilazi elementarno shvatanje pristojnosti. Posebno imajući u vidu da su glavni krivci ovog masakra bili ukrajinski nacisti“, napisao je Poljanski na svom nalogu na Iksu, reagovaći na Blinkenov post o ovom masakru u Ukrajini.

Blinken je ranije objavio komentar na svom nalogu na Iksu u kojem je napisao da je sovjetska vlada „sahranila“ priču o ubistvu hiljada Jevreja u Babinom Jaru. Američki državni sekretar je takođe optužio Moskvu da je navodno manipulisala ovom pričom kako bi „prikrila kršenja“ u Ukrajini.
U septembru 1941. godine u Babinom Jaru u Ukrajini nemački nacisti i njihovi saučesnici streljali su skoro 34 hiljade kijevskih Jevreja. Babin Jar postao je simbol holokausta u istočnoj Evropi. Ovo je možda najmasovnija egzekucija u Drugom svetskom ratu. Od 1941. do 1943. godine, nacisti i njihovi kolaboracionisti streljali su od 70 do 100 hiljada ljudi u Babinom Jaru u Kijevu, ubivši gotovo celokupno jevrejsko stanovništvo grada. U Babinom Jaru takođe su ubijeni Romi, Ukrajinci, ruski ratni zarobljenici i pacijenti psihijatrijskih bolnica.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala