- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Papa Franja imenovao 21 novog kardinala

© AP Photo / Domenico StinellisPapa Franja
Papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2023
Pratite nas
Papa Franja je predsedavao danas ceremonijom imenovanja 21 novog kardinala, uključujući ključne ličnosti u Vatikanu i na terenu koji će pomoći u sprovođenju njegovih reformi i učvrstiti njegovo nasleđe dok ulazi u ključnu novu fazu vođenja Katoličke crkve.
U danu ispunjenom klicanjem vernika sa Trga Svetog Petra, Papa Franja je dodatno proširio svoj uticaj na Kolegijum kardinala koji će jednog dana izabrati njegovog naslednika, preneo je Tanjug navode agencije AP.
U svojim uputstvima novim kardinalima, papa Franja je rekao da će njihova različitost i geografska raznolikost služiti crkvi poput muzičara u orkestru, koji ponekad sviraju solo, a ponekad kao ansambl.
"Različitost je neophodna... međutim, svaki zvuk mora da doprinese zajedničkom dizajnu“, rekao je papa Franja i dodao da je zbog toga od suštinskog značaja da se oni međusobno slušaju, odnosno da svaki muzičar mora da sluša one druge.
Među novim kardinalima su kontroverzni novi šef vatikanske kancelarije za doktrinu Viktor Manuel Fernandez i misionar rođen u Čikagu, koji je sada odgovoran za proveru kandidata za biskupe širom sveta, Robert Prevost.
U "ekskluzivni klub", kako ga naziva američka agencija, ušli su i vatikanski ambasadori u SAD i Italiji, kao i lideri Katoličke crkve u geopolitičkim žarištima poput Hongkonga, Jerusalima, Džube, Južnog Sudana, ali i sentimentalni favorit poput Kordobe u Argentini.
Ceremonija je održana nekoliko dana pre nego što je papa Franja otvorio veliki sastanak biskupa i katolika laika o planiranju budućnosti crkve, gde su aktuelna pitanja uloga žena u crkvi, LGBTQ+ i katolici i sveštenički celibat.
Sinod će od 4. do 29. oktobra održati prvu od dve sednice, a druga će biti održana naredne godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala