Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Grenel: Blinken i Salivan plasirali lažne informacije o srpskim vojnicima

© AP Photo / John LocherRičard Grenel, savetnik Donalda Trampa
Ričard Grenel, savetnik Donalda Trampa - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2023
Pratite nas
Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je državnog sekretara SAD Entonija Blinkena i savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena da su plasirali lažne informacije o raspoređivanju srpskih vojnika na administrativnim prelazima sa KiM, i istakao da postoji smanjenje, a ne nagomilavanje broja vojnika.
"Saliven i Blinken su juče plasirali lažne informacije o srpskim trupama na granici sa Kosovom. Oni su tako van dodira sa Balkanom", naveo je Grenel na društvenoj mreži Iks.
Ukazao je da je prošle godine bilo 14.000 srpskih vojnika, da ih je danas 7.500, a do ponedeljka će, kako je naveo, biti 4.000 na administrativnim prelazima.
Grenel je upitao zašto je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena lagala o nagomilavanju vojnika.
"To je smanjenje", naveo je Grenel.
Upitao je i zbog čega je Bela kuća postavila 3. juna crvenu liniju za premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i potom mu "dozvolila da pređe liniju bez posledica".
"Slabost izaziva haos", zaključio je Grenel.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak da je imao dug telefonski razgovor o situaciji na KiM sa Blinkenom, koji nije bio lak, i istakao da je negirao neistine o najvišem stepenu borbene gotovosti srpskih snaga.
Kako je saopštila Bela kuća, Salivan je, tokom razgovora sa Kurtijem, izrazio zabrinutost "zbog mobilizacije srpske vojske" u blizini administrativne linije sa KiM i istakao da jedino dijalog garantuje dugoročno rešenje.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2023
SRBIJA
Vučić: Vojska neće ući na KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala