- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici pored samohodnog minobacača 2S4 Tuljpan u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruske snage odbile napad ukrajinskih trupa u artjomovskom pravcu DNR

Pratite nas
Nastavlja se specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini. Snage Kijeva nastavljaju s pokušajima da dronovima napadnu teritoriju Rusije, a li ruska PVO uspešno odbija te napade.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:08 29.09.2023
Oružane snage Ukrajine su u artjomovskom pravcu pokušale da imitiraju ofanzivu, ali su pretrpele ozbiljne gubitke i potisnute su na početne položaje, saopštio je na svom Telegramu šef DNR Denis Pušilin.
21:01 29.09.2023
Sjedinjene Američke Države podržavaju Ukrajinu bojeći se pritiska Rusije na NATO, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

„Ovo je važno za nacionalnu bezbednost SAD. Ovde se ne radi o tome koliko teritorija može da zauzme Ukrajina, već o tome da se postara da Rusija, kao rezultat nove ofanzive, ne zauzme teritoriju u drugim delovima Ukrajine i na kraju ne izvrši veći pritisak na NATO što, kako nam je pokazala istorija, uvlači Sjedinjene Američke Države u sukob“, rekao je Saliven za časopis „Atlantik“.

Prema njegovim rečima, „nije u nacionalnom interesu SAD da prestane da podržava Ukrajinu“.
20:50 29.09.2023
Vladimir Zelenski i Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski koordinisao sa Vašingtonom i Londonom novu ofanzivu u oktobru
20:22 29.09.2023
Ukrajinske snage raketirale su selo Novokazankovato u Zaporoškoj oblasti, saopštili su u hitnim službama oblasti.
Kako se navodi u saopštenju, ispaljene su dve rakete. Od siline udara polupani su prozori na dve kuće i oštećen je krov. Takođe su oštećeni prozori srednje škole i Doma kulture.
U napadu nije bilo žrtava, dodaje se u saopštenju.
19:41 29.09.2023
Gubernator Lenjingradske oblasti Aleksandar Drozdenko saopštio je da je jedna raketa pogodila zgradu hotela u Jenakijevu u DNR u kojoj žive građevinski radnici iz Lenjingradske oblasti koji obnavljaju grad.
On je na svom Telegramu napisao da u napadu nije bilo žrtava.
Gubernator je napomenuo da na ovaj način nisu uspeli da pokvare praznik Dana ujedinjenja novih regiona sa Rusijom. Obnova gradova u novim regionima će se nastaviti.
U junu 2022. godine između Jenakijeva i Lenjingradske oblasti potpisan je sporazum o saradnji.
19:06 29.09.2023
Ukrajinske snage ispalile su oko 18 časova dve rakete iz višecevnog raketnog sistema na naselje Korsunj, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.
U saopštenju se ne navodi ima li posledica granatiranja.
Takođe su oko 17,30-17,35 ukrajinske snage gađale Petrovski okrug Donjecka i teritoriju Jasinovatskog okruga, na koji su ispalile sedam granata. U periodu 17,20 do 17,50 takođe je granatirana Gorlovka, na koju je ispaljeno 11 granata kalibra 152 milimetra.
18:19 29.09.2023
Ukrajinski dron bacio je eksplozivnu napravu pored stambene kuće u selu Novostrojevka-Druga u Grajvoronskom gradskom okrugu. U napadu nije bilo žrtava, oštećena su dva automobila, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.
17:54 29.09.2023
Na celoj teritoriji Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost.
17:53 29.09.2023
Vlada Švajcarske izdvojila je 100 miliona franaka (oko 110 miliona dolara) za programe za humanitarno razminiranje gradskih i seoskih oblasti u Ukrajini. Ova sredstva biće obezbeđena u periodu 2024-2027. godine, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu vlade.
U saopštenju se podseća da je Švajcarska 2022-2023. već uložila 15,2 miliona franaka (više od 16,7 miliona dolara) u humanitarno razminiranje u Ukrajini. Ranije je predala Ukrajini specijalnu tehniku za uklanjanje mina i finansira obuku ukrajinskih stručnjaka u ovoj oblasti. Što se tiče novog paketa od 100 miliona franaka, „odluke o projektima će se donositi u skladu sa potrebama na terenu i mogućnostima različitih učesnika u humanitarnom razminiranju, posebno zahvaljujući monitoringu Ambasade Švajcarske u Kijevu“, objašnjava se u saopštenju.
Švajcarska, koja nije članica NATO-a i EU, podržava, uprkos svom neutralnom statusu, sankcije Evropske unije protiv Rusije uvedene u vezi sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini. Ruska vlada je u martu prošle godine odobrila spisak stranih država i teritorija koje vrše neprijateljska dejstva protiv Rusije, njenih kompanija i građana. Švajcarska Konfederacija nalazi se na ovom spisku.
14:57 29.09.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Za nedelju dana Oružane snage Rusije izvele su devet napada na mesta obuke ukrajinskih diverzanata, baze vojnika i plaćenika;
Za nedelju dana ukrajinske snage su na kupjanskom pravcu izgubile preko 210 vojnika;
Na donjeckom pravcu odbijen je 31 napad ukrajinske vojske koja je pokušala da krene u ofanzivu kod Artjomovska, Avdejevke, Marinke;
U Harkovskoj oblasti ruska vojska je za sedmicu dana uništila četiri ukrajinska skladišta municije;
Ruski sistemi PVO su za sedmicu dana presreli 33 granate ispaljene iz višecevnih raketnih bacača „hajmars“ i „oljha“, bombu JDAM, kao i četiri rakete „harm“;
Ukrajinska vojska je za nedelju dana na donjeckom pravcu izgubila preko 1.760 vojnika i 40 tenkova;
Ruski sistemi PVO za sedmicu dana uništili su 185 ukrajinskih dronova; Da bi nadoknadili gubitke nakon neuspelih juriša na Kleščejevku i Andrejevku, komanda ukrajinske vojske je prebacila sa drugih pravaca tri jedinice;
Oružane snage Ukrajine za nedelju dana na zaporoškom pravcu izgubile su preko 330 vojnika, kao i 25 oruđa artiljerije;
Na južnodonjeckom pravcu ukrajinska vojska je za sedmicu dana izgubila preko 750 vojnika;
Oružane snage Ukrajine povlače u pozadinu 47. mehanizovanu brigadu iz područja Rabotina jer vojska zbog gubitaka odbija da izvršava borbene zadatke;
Na hersonskom pravcu ukrajinska vojska za nedelju je izgubila do 250 vojnika i 16 borbenih oklopnih vozila;
11:59 29.09.2023
Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev komentarisao je za "Rusija 24" raketni napad ukrajinskih snaga na štab Crnomorske flote od 22. septembra.
Kako je rekao, radi se o proračunatom terorističkom napadu koji je predstavljao veliku opasnost za stanovništvo Sevastopolja.
"Zgrada štaba nalazi se u centru grada. Udar je izveden dalju u vreme kad je najveća gužva. To je proračunat i bezočan teroristički napad sa velikim rizikom po stanovništvo", rekao je on.
Tvrdnje Kijeva da je u napadu poginuo komandant Crnomorske flote Viktor Sokolov opisao je kao "vrhunski fejk" i dodao da je sa njim u svakodnevnoj komunikaciji.
11:55 29.09.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski počinje da nervira ljude i čak i najvatreniji "jastrebovi" počinju da razgovaraju s njim drugačije, smatra lider slovačke opozicione stranke "Smer" i bivši premijer Robert Fico.
11:52 29.09.2023
Ukrajinska vojska gađala je selo Dorogošč u Belgorodskoj oblasti. Oštećene su dve kuće i škola, saopštio je gubernator oblasti.
10:35 29.09.2023
Francusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su francuske i ukrajinske kompanije vojno-industrijskog kompleksa potpisale desetak ugovora.
Kako se navodi, radi se o velikim francuskim kompanijama, malim preduzećima i startapovima koji se bave proizvodnjom artiljerijskog oružja, oklopnih vozila, dronova i sredstava za deminiranje.
Podsetimo, francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorni predvodio je juče delegaciju francuskih kompanija u poseti Kijevu.
10:28 29.09.2023
Vazdušna opasnost proglašena je u Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Sumskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine.
10:22 29.09.2023
Iznad Belgorodske oblasti u prepodnevnim satima uništen je ukrajinski dron, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
08:53 29.09.2023
Stanovnik grada Kerča priveden je zbog veleizdaje jer se povezao sa sa ukrajinskom obaveštajnom službom i po njenom nalogu snimao kretanje ruskih snaga i vojne tehnike u pravcu zone specijalne vojne operacije, saopštila je Federalna služba Rusije.
Privedeni Krimljanin slao je fotografije i snimke preko zatvorenih kanala za vezu, kao i preko čet-botova, koje koriste ukrajinske specijalne službe.
06:58 29.09.2023
Lider zaporoškog pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov izjavio je da se ukrajinski vojnici, ostavljeni od svojih tokom kontraofanzive, dobrovoljno predaju.
"Ukrajinski vojnici se predaju u grupama a to se posebno često dešava na orehovskom delu zaporoškog fronta", naveo je on.
06:55 29.09.2023
Oružane snage Rusije odbile su šest napada ukrajinskih snaga na avdejevskom, artjomovskom i lisičanskom pravcu, rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe "Jug" Georgij Minesašvili.
06:53 29.09.2023
Ruska PVO oborila je tokom noći 11 ukrajinskih dronova iznad Kaluške i Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Iznad Kaluške oblasti oborena je jedna bespilotna letelica a iznad Kurske - 10, navodi se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala