- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ustavni sud BiH osporio dva zakona Republike Srpske

CC0 / Pexels / Zastava Bosne i Hercegovine
Zastava Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
Pratite nas
Ustavni sud BiH doneo je odluku u kojoj tvrdi da Zakon o tehničkim propisima Republike Srpske nije u saglasnosti sa članom Ustava BiH koji se odnosi na pravni poredak i nadležnosti institucija, a osporio je i pojedine članove Zakona o obezbeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Srpske.
Zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o tehničkim propisima Republike Srpske podneo je Šefik Džaferović (SDA) kada je bio na poziciji bošnjačkog član Predsedništva BiH.
Zahtev se odnosi na neusklađenosti odredaba osporavanog zakona sa odredbama Ustava BiH koje se odnose na uspostavljanje jedinstvenog tržišta na celoj teritoriji BiH, ljudska prava i osnovne slobode, međunarodne standarde i nediskriminaciju.
Ustavni sud je juče na sednici utvrdio da nije u skladu sa Ustavom BiH član Zakona o obezbeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Srpske u kojem je navedeno da Agencija za visoko obrazovanje Republike Srpske predstavlja Republiku na međunarodnim konferencijama, skupovima, međunarodnim organizacijama i udruženjima u okviru svoje nadležnosti i da Agencija sarađuje sa međunarodnim organima, telima i institucijama nadležnim za visoko obrazovanje i obezbeđenje kvaliteta.
Prema istom zahtevu koji je 2021. godine podnelo sedam delegata Veća naroda Republike Srpske, Ustavni sud je donEo ocenu da u skladu sa Ustavom BiH nije ni član osam Zakona o obezbeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Srpske u tačkama koje se odnose na nadležnost Agencije.
Od toga su, kako prenosi RTRS, izuzete tačke u vezi sa prikupljanjem i obradom podataka o sistemu visokog obrazovanja i drugim sistemima s kojima je visoko obrazovanje povezano, te podsticanjem naučnoistraživačkog rada svih zainteresovanih strana u oblasti obezbeđenja kvaliteta, kao i nadležnostima Agencije da obavlja i druge poslove u skladu sa ovim zakononom, propisima iz oblasti viskokog obrazovanja i Statutom.
Istom odlukom, Ustavni sud BiH je za još neke članove Zakona o obezbeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Srpske naveo da nisu u skladu sa Ustavom BiH.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala