- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

SIPA traži podatke o Šmitu, prelasku granice i oružju njegovog obezbeđenja

© Sputnik / Lola ĐorđevićKristijan Šmit
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
Pratite nas
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zatražila je od Granične policije BiH podatke o načinu prelaska granice Kristijana Šmita i podatke o oružju koje nose pripadnici njegovog obezbeđenja, piše sarajevski portal Kliks pozivajući se na svoja saznanja.
Podsećaju da su srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović (SNSD) i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić (DNS) zahtevali ranije od SIPA, Granične policije, DKPT-a i Ministarstva spoljnih poslova informacije o statusu Šmita i članova njegovog obezbeđenja, kao i detalje o oružju koje nose dok su na dužnosti u BiH.
Nešić je juče izjavio da očekuje da najkasnije u roku od deset dana dobije sve relevantne informacije od nadležnih policijskih i drugih organa o boravku Šmita i njegove pratnje u BiH.
"Nakon izveštaja svih relevantnih institucija očekujem da će se u priču uključiti i Tužilaštvo BiH, kako bi se potpuno razjasnilo ima li Kristijan Šmit legitimitet i legalitet za boravak u BiH i da li njegova pratnja ima zakonsko uporište za posedovanje oružja na prostoru BiH", kazao je Nešić.
Iz SIPA je ranije potvrđeno da se vrše određene provere Šmita, ali bez iznošenja više detalja.
Kristijan Šmit u Republici Srpskoj nije priznat jer njegov mandat nije potvrđen u Savetu bezbednosti UN kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala