- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ovo je prilika da se čuje najzlokobniji zvuk na svetu /video/

CC0 / Rawpixel / Astečki sunčani kamen
Astečki sunčani kamen - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
Pratite nas
Nešto što se u naučnom svetu godinama smatralo igračkom, odjednom se pretvorilo u spravu za proizvodnju najjezivijeg zvuka koji se može zamisliti, a sve zahvaljujući znatiželji upravo jednog naučnika.
Zahvaljujući stručnjacima jeziv i vrlo glasan zvuk koji se često opisuje i kao „najstrašniji zvuk na svetu“, ponovno je oživljen. Reč je o zvuku koji liči na užasavajući zlokobni nalet vetra ili još više užasavajući ljudski vrisak.
Zvuk je oživljen tako što je stručnjak s kanala na Jujtubu „ActionLab“ pomoću 3D štampača izradio novu verziju takozvane astečke zviždaljke smrti. Njegova moderna verzija inspirisana je dizajnom originalne zviždaljke u obliku lobanje, otkrivene uz kostur u Meksiku pred sam kraj 20. veka.

Tajna astečke zviždaljke smrti

Istoričari nagađaju da su zviždaljku u obliku lobanje možda koristili Asteci u ritualima u čast Ehekatla, boga vetra, pre prinošenja ljudskih žrtava. Prema astečkoj mitologiji, Ehekatlov dah pokretao je Sunce i Mesec, pretvarajući ih iz nepokretnih entiteta u nebeska tela.
Nedavni video koji prikazuje 3D odštampanu astečku zviždaljku smrti napravio je pomenuti „Action Lab“ obrazovni kanal na Jutjubu posvećen izvođenju naučnih eksperimenata. Ovo se smatra najstrašnijim zvukom na svetu. Zvuk koji proizvodi smrtni zvižduk urođeno tera strah u srce, napominje Džejms. DŽ. Orgil sa pomenutog kanala na Jutjubu.
Originalna astečka zviždaljka smrti, koju su arheolozi isprva zanemarivali kao igračku, otkrivena je 1999. godine. Tek 15 godina kasnije iz nekog razloga naučnik je dunuo u rupu na vrhu i zvuk je izašao.
„Bilo je to zapanjujuće otkriće jer je zvučalo poput ljudskog vriska“, opisuje Orgil, prenosi „Dejli mejl“.
Iako tačna svrha jezive zviždaljke ostaje neshvaćena, predloženo je nekoliko teorija. Neki stručnjaci nagađaju da su Asteci koristili njen jezivi zvuk kako bi pomogli dušama žrtvovanih na njihovom putu u zagrobni život. Alternativno, možda je bila zakopana sa izvornim kosturom kao zaštitna ogrlica, koja tera zlonamerne duhove.

Šta se dešava prilikom duvanja

Isto tako, možda su je koristili astečki ratnici kako bi uterali strah u svoje protivnike na početku bitke. Orgil sugeriše da njegov oblik veoma liči na ljudski grkljan, a kad se u njega duva, vazduh se deli na dva dela, generišući oscilirajuće zvučne talase koji odjekuju unutar velike komore pre nego što pobegnu kroz drugi otvor. Neke verzije zviždaljke imaju kuglicu unutar komore, često izrađenu od plute, što dodaje dodatni sloj izobličenja zvuku koji izlazi iz zviždaljke.
Orgil u videu eksperimentiše sa savremenim reprodukcijama astečke zviždaljke smrti, izrađene pomoću 3D štampača. Proizvedeni zvuk varira zavisno od veličine zviždaljke i postavljanja usana kada se u nju dune.
CC0 / rawpixel.com / The Metropolitan Museum of Art (Source) / Različita su tumačenja čemu je zviždaljka mogla da koristi
Vodeno božanstvo Asteka - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Različita su tumačenja čemu je zviždaljka mogla da koristi
Zanimljivo je da pojedinci sada mogu da kupe astečke zviždaljke smrti na Amazonu, izrađene od niza materijala uključujući smolu, keramiku, pa čak i karbonska vlakna. Prema opisu jednog proizvoda na Amazonu, te zviždaljke ispuštaju vrisak koji zvuči kao da je žena u strašnoj agoniji i reklamirane su kao „savršene za Noć veštica“.
Astečka zviždaljka smrti u početku je privukla pažnju arheologa zbog svog izgleda poput lobanje, ali njen jezivi zvuk je tek nedavno postao predmet istraživanja. Meksički muzičar Kihas Ihajotl veruje da je astečka zviždaljka smrti imala ulogu u posebnim ceremonijama, uključujući Dan mrtvih, ali i u ratovanju.
„Svirali su više od sto instrumenata; stotinu smrtnih zviždaljki koje „marširaju“ kako bi izazvale veliki psihološki učinak na neprijatelja“, nagađa Ihajotl.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala