- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ko je kriv za Nadalove povrede?

© AP Photo / Gregorio BorgiaNovak Đoković i Rafael Nadal
Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
Pratite nas
Španski teniser Rafael Nadal govorio je o tome da je Novak Đoković najbolji teniser u istoriji, ali je stavio u zagradu činjenicu da je sam imao mnogo povreda i postavio je pitanje kako bi bilo da nije bio toliko povređivan.
Kada se pogledaju odigrani veliki turniri – Grend slemovi, Mastersi i Završni Mastersi, Đoković je odigarao sedam više turnira od Nadala, a osvojio je 11 titula više od Španca.
Dakle, ne deluje baš da Nadalova teorija pije vodu. Novakova razlika u osvojenim turnirima u odnosu na Nadala veća je od razlike u broju odigranih velikih turnira. Da recimo Nole ima sedam više odigranih turnira, i jednu titulu više u ukupnom skoru, onda bi to imalo malo više smisla.
Ali...
Takođe, treba istaći da su povrede posledica načina igre. Tako da Nadal ne bi ni imao toliko uspeha da nije igrao na način koji proizvodi povrede. Nadal je inače poznat po tome što je rudario po terenu, igrao fizički snažno, podvrgavao se različitim načinima oporavka, pa je sve to moralo da dođe na naplatu u vidu potrošenosti zglobova i mišića.
Treba reći i da se sada govori o Nadalovimpovredama, ali se ne govori o tome kako je Đokovićbio otpisan kada je imao povredu lakta, pa se 2017. i 2018. nije baš očekivalo da će se vratiti i postati najbolji ikada.
Tada je Nole propustio dve godine svog teniskog vrhunca zbog povrede, ali to sada niko ne spominje, već se ističu u prvi plan Nadalove povrede.
Sa druge strane Novak je poznat kao jedan od najzdravijih ljudi na svetu, hrani se hranom koja ga ne opterećuje i koja mu daje šansu da bude onako elastičan, lagan, razgiban i što je najvažnije – izdržljiv.
Zato ovo što Novak radi sa 36 godina nije (samo) dar sa neba, već je pametno planiranje tokom dužeg niza godina.
I sada ubira plodove onoga što je radio.
Kao što Nadal ubira plodove onoga što je on radio.
Može se sve nazvati i „lošom srećom“ u Nadalovom slučaju, ali je utisak da bi to bila linija manjeg otpora i beg od realnosti.
Odigrani Grend slemovi:
Đoković: 72 (osvojio 24)
Nadal: 67 (osvojio 22)
Odigrani Masters turniri:
Đoković: 126 (osvojio 39)
Nadal: 128 (osvojio 36)
Odigrani Završni Mastersi:
Đoković: 15 (osvojio 6)
Nadal: 11 (osvojio 0)
Ukupno odigranih velikih turnira:
Đoković: 213 (osvojio 69)
Nadal: 206 (osvojio 58)
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
SPORT
Đoković u novoj misiji sa dva cilja: „Ili ne vide ili zataškavaju problem“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala