- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Južni Sudan pozvao ruske geologe da utvrde količinu mineralnih resursa u zemlji

© AFP 2023 / GUILLAUME LAVALEEPogled na glavni grad Južnog Sudana, Džubu
Pogled na glavni grad Južnog Sudana, Džubu - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
Pratite nas
Vlasti Južnog Sudana pozvale su rusku kompaniju „Rosgeologija“ da izvrši geološka ispitivanja u zemlji kako bi se utvrdila količina različitih ruda, izjavio je za Sputnjik ministar za predsedničke poslove Južnog Sudana Bendžamin Marijal Barnaba.
„Pozvali smo ih (na saradnju). Ako imaju takve mogućnosti, pozivamo ih da dođu i rade geološka istraživanja. Da ne bismo zavisili samo od nafte, stoga moramo da znamo koje rude imamo“, rekao je ministar.
Prema njegovim rečima, Južni Sudan raspolaže ogromnim rezervama zlata, gvožđa, nikla, dijamanata i drugih ruda, njihovo prisustvo je dokazano, ali treba da se utvrdi tačna količina.
„Ruska Federacija ima najnoviju tehnologiju za sprovođenje takvog istraživanja. Kada saznamo sve ove stvari, moći ćemo da sprovedemo odgovarajuću analizu i planiramo našu ekonomiju“, dodao je Barnaba.
Prema njegovim rečima, Južni Sudan računa na pomoć Rusije u preradi prehrambenih proizvoda i oživljavanju preduzeća izgrađenog za ovu svrhu uz podršku SSSR-a.
„Želimo da oni (Rusi) pomognu u realizaciji poljoprivrednih programa, isporuci đubriva, u svemu što imate. Na primer, treba da počnemo da prerađujemo voće, jer ranije, kada je Sudan bio ujedinjen, SSSR je izgradila u jednoj od naših država, Zapadnom Bahr el Gazalu, krajem 1970-ih godina, fabriku za preradu hrane koja je posle mnogo godina prestala sa radom, želimo da se ponovo oživi“, rekao je ministar.
On je istakao da Južni Sudan želi da se Rusija vrati i obnovi rad onih preduzeća koja je ranije otvorio SSSR.

O saradnji Rusije i Južnog Sudana

Ministar je dodao da su investitori iz Rusije zainteresovani za saradnju sa Južnim Sudanom u oblasti poljoprivrede, rudarstva i razvoja turizma.
„Imamo bilateralna pitanja vezana za ekonomiju. Ruska Federacija je zainteresovana za uslove razvoja infrastrukture u Južnom Sudanu. Saradnja u oblasti poljoprivrede, proizvodnje nafte i gasa, mineralnih resursa uopšte. Takođe je zainteresovana za saradnju u turizma, kako efikasno iskoristiti to bogatstvo divlje prirode u Južnom Sudanu“, objasnio je on.

O ukidanju embarga na uvoz oružja

Barnaba je naveo i da Južni Sudan traži od Rusije da ubedi druge članice Saveta bezbednosti UN u potrebu ukidanja embarga na oružje uvedenog ovoj zemlji.
Prema njegovim rečima, aktuelni embargo „ne služi za postizanje mira u zemlji“.
„Treba da naoružamo te ljude (vojsku), štitimo svoju zemlju i svet. Ne možemo čak ni oružje da kupimo, ne možemo da kupimo čak ni obuću i uniforme za redovnu vojsku zbog embarga na oružje“, primetio je Benjamin.
Sankcije UN Južnom Sudanu, koje predviđaju, između ostalog, embargo na oružje, na snazi su od 2018. godine.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
RUSIJA
Šojgu se sastao sa ministrom odbrane Južnog Sudana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala