Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šešelj: Odazvaću se pozivu Haga, ako sud bude preseljen u Avganistan

Pratite nas
Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da još nije dobio novu hašku optužnicu za nepoštovanje suda, ali da je spreman da se odazove pozivu ako Mehanizam za međunarodne krivične sudove, koji je zamenio Haški tribunal, bude preseljen u neku sigurniju državu, kao što je Avganistan.
„Pošto će uskoro Velika Britanija da potone u more, jer će ogroman talas Severnog mora da zapljusne celu Holandiju, neću da budem u to vreme u Ševeningenu da me udavi taj talas“, rekao je Šešelj za Srnu.
Naveo je da bi se najsigurnije osećao u Avganistanu i predložio da Mehanizam bude preseljen u tu državu.
„Pošto je Avganistan planinska zemlja, tamo nijedan talas ne može da dopre, a avganistanski junački narod je nedavno do nogu potukao Amerikance i njihove saveznike, obnovio demokratiju. Tamo bih se osećao najsigurnije“, rekao je Šešelj.
On je podsetio da je i ranije bio optužen za nepoštovanje suda, odnosno za štampanje svojih knjiga u kojima je, kako kaže, objavio podatke lažnih svedoka, poverljive dokumente i razne falsifikate.
„Oni su hteli prošle godine da mi zaplene 56 knjiga zbog toga. Naravno, nisu uspeli da zaplene nijednu, pa sam odlučio da celi moj haški dosije, a tu će biti bar još dvadesetak knjiga, objavim da ostane za istoriju“, rekao je Šešelj.
Dodao je da je već tri puta u tribunalu kažnjen za nepoštovanje suda, a da bi sada da mu sude i četvrti put.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je iz Haga stigla nova optužnica protiv Šešelja i njegova četiri saradnika za nepoštovanje suda.
Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premeštanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.
Lider radikala je ostao na slobodi u Srbiji, jer je odslužio kaznu tokom boravka u pritvoru od 2003. do 2014. godine.
Haški tribunal je 2010. godine podigao optužnicu protiv Šešelja zbog nepoštovanja suda, zato što je objavio identitete zaštićenih svedoka iz glavnog procesa koji se protiv njega vodio po optužnici za ratne zločine.
Osim Šešelja, Tribunal je za nepoštovanje suda optužio i članove SRS-a Vjericu Radetu i Petra Jojića i za njima raspisao poternicu sa nalogom za hapšenje.
Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je 2016. godine da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje članova SRS-a, zato što Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.
Vojislav Šešelj - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2017
Šešelj za Sputnjik otkriva kako ga je Hag poslednjeg dana razočarao (video)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala