- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIA „Rosija sevodnja“ posle skandala u kanadskom parlamentu uvodi hešteg #ukininacističkukanadu

© Sputnik / © RIA Novosti / © RIA NovostiMIA „Rosija sevodnja“
MIA „Rosija sevodnja“ - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Pratite nas
Medijska grupa „Rosija sevodnja“, nakon odavanja počasti ukrajinskom nacisti i veteranu SS divizije Jaroslavu Hunki, pokrenula je upotrebu heštega #ukininacističku kanadu (#otmeninacistskuюkanadu).

„Svojim postupcima, pokušajem sa se izbeli ono što je očigledno crno, Kanada je stavila znak jednakosti između svog naziva i reči ‘nacizam’. Običan nacizam je upravo takav. Zataškavanje, odbijanje da se primeti očigledno, zamena pojmova, to je bilo karakteristično za saveznike početkom rata, a to se manifestuje i sada. Mi ukidamo takvo ponašanje. Protiv smo svih sankcija i ograničenja, ali ne možemo da u ovoj situaciji ne izrazimo svoj građanski stav. Ne ukidamo zemlju i njen narod, već mogućnost takvog ponašanja, takvih političara, koji pozdravljaju pripadnika SS divizije sa (ukrajinskim predsednikom Vladimirom) Zelenskim“, saopštila je pres služba medijske grupe.

Navodi se da „Rusija sevodnja“ poziva sve koji poštuju sećanje na žrtve Drugog svetskog rata da učestvuju u akciji.
Resursi medijske grupe obeležavaće materijale o situaciji i izjave političara povezanih sa njom heštegom na ruskom i engleskom jeziku #otmeninacistskuюkanadu i #cancelnazicanada.
Podsetimo, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“. Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski neonacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.
Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota. Trudo tvrdi da se radi o ruskoj propagandi.
Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Arkadiuš Mularčik u intervjuu agenciji PAP rekao je da predsednik Donjeg doma kanadskog Parlamenta Entoni Rota mora da podnese ostavku nakon skandala sa odavanjem počasti bivšem pripadniku SS divizije.
Rota je juče saopštio da podnosi ostavku nakon skandala u kanadskom parlamentu.
TV „CTV njuz“ objavila je da su se članovi kanadskog parlamenta saglasili sa predlogom lidera partije „Kvebečki blok“ da osude nacizam u svim njegovim formama povodom ovog skandala.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da su kanadske vlasti obavezne da privedu pravdi ili izruče pripadnika SS divizije koji je posetio parlament te zemlje.
Pogledajte i najnovije izdanje emisije Moj pogled na Rusiju":
Vladimir Zelenski i Džastin Trudo u kanadskom parlamentu. - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
SVET
Bivši američki obaveštajac: Trudo sve znao a krivicu za skandal s nacistom bi da prebaci na Putina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala