Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Masovne ostavke gradonačelnika i predsednika opština širom Srbije: Naziru se vanredni izbori

© AP Photo / Visar KryeziuSrbija, izbori
Srbija, izbori - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Pratite nas
Gradonačelnici i predsednici opština širom Srbije danas su podneli ostavke, otvarajući mogućnost da se uskoro održe vanredni lokalni izbori.
Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara je danas podneo ostavku na svoju funkciju, objavljeno je na zvaničnom nalogu na društvenim mrežama obog grada..
„U obrazloženju je naveo da je njegova želja ušteda na budžetu i vremenu, kao i da smatra da je našim sugrađanima nepotrebno da u roku od nekoliko meseci dva puta izlaze na birališta. Svojom ostavkom omogućio sam da se lokalni izbori održe u decembru u istom danu kada i parlamentarni“, navodi se u objavi.
I gradonačelnik Smedereva Jovan Beč podneo je jutros ostavku na tu funkciju.
Beč je potvrdio ovu informaciju, rekavši da je na pisarnici Gradske uprave predao ostavku, ali nije želeo da komentariše ovu odluku.
Ostavka Jovan Beča moraće da se nađe pred Skupštinom grada Smedereva, a do tada će on biti u tehničkom mandatu.
Zakonski rok za sazivanje sednice lokalnog parlamenta je 30 dana od dana podnošenja ostavke, kada se bira novi gradonačelnik. Ukoliko se skupština ne sastane u tom roku, Vlada Srbije imenuje privremeni organ i raspisuju se lokalni izbori.
Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić potvrdio je za Tanjug da je danas podneo ostavku na tu funkciju.
"Danas sam podneo ostavku na funkciju gradonačelnika Kraljeva, jer danima i mesecima slušamo kako opozicija u Kraljevu ima ogromnu podršku birača. Time ćemo im omogućiti da se lokalni izbori u Kraljevu ranije održe i da na njima pokažu koliko su jaki", rekao je on.
Prema navodima pojedinih medija, ostavke su podneli i gradonačelnici Leskovca Goran Cvetanović, predsednik opštine Kučevo Ivan Rajičić...
Vučić je sinoć izjavio gostujući na RTS da će zajedno biti održani parlamentarni, pokrajinski, beogradski i izbori u još nekim opštinama, dodajući da su spremni za njih od 17. decembra.

Šapić: Za par dana će javnost biti obaveštena o koracima u vezi gradskih izbora

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je da će narednih dana javnost biti obaveštena o konkretnim koracima kako bi zakonska procedura za održavanje gradskih izbora biti ispunjena, za koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć rekao da bi mogli da se održe 17. decembra.
"Znaćete za par dana, ukoliko se bude dogovorilo da konačan datum izbora bude 17. decembra, a izvesno je da će to biti taj datum”, rekao je Šapić na konferenciji za novinare tokom obilaska novoizgrađenog groblja za kućne ljubimce na Bežanijskoj kosi.
Dodao je da postoje određene zakonske procedure za održavanje izbora, a da će javnost vrlo brzo saznati koji će biti koraci gradske vlasti.
Srbija, izbori - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
SRBIJA
Vučić: Izbori bi mogli da budu 17. decembra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala