- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Manje poznata priča o polarnoj svetlosti: Tajna crvene aurore /foto/

CC0 / rawpixel.com / Crvene polarna svetlost
Crvene polarna svetlost - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Pratite nas
Nekada davno ljudi su verovali da je nebo prošarano crvenim aurorama zlokobni znak koji predviđa tragediju i prolivenu krv. Danas, naučnici znaju šta je uzrok ove retke pojave, ali ono čemu se nisu nadali da će one nakon poslednje solarne oluje biti vidljive sve do juga Francuske i središnjih delova SAD.
Priča o aurorama počinje na Suncu. Ono se ponaša kao ogromna elektrana, pri čemu se energija stvara duboko u njegovom jezgru, u kom se temperatura penje na više od 14 miliona stepeni Celzijusovih. Pritisak je toliki da atomi hidrogena zajedno stvaraju drugi element: helijum.

Ovde počinje magija

Ova nuklearna aktivnost otpušta energiju, a u nekim slučajevima snažna magnetna polja uspeju da se probiju kroz površinu, koja se zatim ohladi, pa se pojave tamne sunčeve pege. Električni nabijeni gas - plazma, povlači magnetno polje još više napolje, pa se ono istegne i izokrene, da bi na kraju puklo, prenosi „Nacionalna geografija“.
Nekoliko milijardi tona talasa plazme odvoji se od Sunca, i nastaje solarni vetar, koji može da postigne brzinu od osam miliona kilometara na čas i da nakon 18 sati stigne do Zemlje. Ovde se dešava magija.
Nevidljivi štit - zemljino magnetno polje, odbija Sunčev vetar. Magnetna polja zbijaju se, pa gas ulazi kroz dnevne strane magnetnog polja i nastaje dnevna aurora. Magnetna polja se zatim izvijaju unazad i spojaju, ali se magnetne „gumice“ lome, pa gas Sunčevog vetra prostruji nazad prema polovima Zemlje koji zatim stvaraju noćnu auroru.

Kako nastaju crvene aurore?

U zavisnosti u kom delu atmosfere se naelektrisane čestice sudaraju sa kiseonikom, svetlost koja se potom emituje bude različitih nijansi. Kada do sudara dolazi visoko u atmosferi, onda nastaju zelene nijanse, ukoliko elektroni imaju dovoljno energije da odu dublje u atmosferu - oni se sudaraju sa azotom i emituju plavu i ružičastu boju, koju mi vidimo kao ljubičastu.
Međutim, kada se dese izuzetno snažne solarne oluje koje se probiju do visina od 200 do 300 kilometara i sudare sa kiseonikom, mi vidimo crvene pruge.
Ovaj put, solarna oluja je bila toliko snažna da je iznenadila i naučnike, a zbog svog inteziteta geomagnetna oluja je bila vidljiva od Škotske, Islanda i Holandije sve do juga Francuske. Svoj put je naknadno nastavila i do Severne Amerike.
Naučnici ističu da je tokom ove godine u februaru zabeležena slična pojava crvene aurore, međutim, njihovo pojavljivanje ovako daleko na jugu kontinenata nije skoro zabeleženo. To svedoči o jačinama solarnih oluja koje se približavaju svom vrhuncu. Ovo znači, da bi u skorijoj budućnosti mogli da vidimo još izuzetnih pojava aurora.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala