- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Jermenija korak bliže ratifikovanju Rimskog statuta haškog suda – Moskva upozorava na posledice

© Sputnik / Vladimir TrefilovZastave Rusije i Jermenije
Zastave Rusije i Jermenije - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Pratite nas
Resorna komisija parlamenta Jermenije podržala je ratifikaciju Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda. Moskva upozorava Jerevan da će takva odluka imati krajnje negativne posledice po bilateralne odnose dve zemlje.
„Svi prisutni su glasali za usvajanje zakona i njegovo uključivanje na dnevni red sednica parlamenta“, saopštila je zamenica šefa stalne parlamentarne komisije za državno-pravna pitanja pri parlamentu Jermenije Arusjak Džulakjan.
Opozicija nije prisustvovala sednici. Sada se očekuje da nacrt odluke razmotri parlament na plenarnoj sednici.
Kako tvrdi predstavnik Jermenije za međunarodna pravna pitanja Egiše Kirakosjan, proces ratifikacije Rimskog statuta je ponovo pokrenut zbog „ratnih zločina Azerbejdžana“ na jermenskoj teritoriji.
On je takođe saopštio da je Jermenija predložila Rusiji da potpišu bilateralni sporazum za pravno rešenje po pitanju Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda, te da se očekuje reakcija Moskve.
Po rečima Kirakosjana, čak i ako ruska strana ne bude želela da potpiše sporazum, razgovor „o mogućem hapšenju ruskog predsednika u slučaju njegove posete Jermeniji je nerazuman, jer lideri zemalja imaju imunitet“.

Moskva upozorava na posledice

„Partneri iz Jermenije su odmah na početku obavešteni da je ratifikacija Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda u Jermeniji neprihvatljiva u uslovima kada je ta struktura izdala 'naloge za hapšenje' najvišeg rukovodstva Rusije“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Ističe se da je „razmotrena inicijativa Jerevana o zaključivanju bilateralnog sporazuma, te da je Moskva predložila kompromisnu opciju koja bi odgovarala obema stranama“.
„Nažalost, ta opcija nije uvažena, a umesto toga u Jermeniji su doneli političku odluku u korist ratifikacije Rimskog statuta“, objašnjava ruska strana.
U Moskvi smatraju da će odluka jermenskih vlasti „imati najnegativnije posledice po bilateralne odnose“.
„Teza koju promovišu jermenski predstavnici da pristupanje Međunarodnom krivičnom sudu navodno nikako neće uticati na rusko-jermenske veze nije tačna. U najmanju ruku, teško je zamisliti posetu ruskog rukovodstva Jermeniji, posebno kada poslanici iz vladajuće stranke pozivaju na hapšenje Vladimira Putina na zahtev 'haške Temide'“, navodi Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Dodaje se da ruska strana računa na to da će se u Narodnoj skupštini Jermenije naći trezvene snage koje neće podržati odluku koja je očigledno toksična za rusko-jermenske odnose.
Povodom odluke Jermenije oglasio se i portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Jermenija je suverena država i mi se, naravno, nadamo da takve odluke neće negativno uticati na naše bilateralne odnose jer ovde govorimo o statutu koji ne priznajemo, mi nismo njegovi potpisnici. Ali ove odluke ( koje se donose u okviru Rimskog statuta) izuzetno su neprijateljske po nas“, kazao je Peskov.
Podsetimo, Međunarodni krivični sud u Hagu 17. marta izdao je naloge za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove zbog optužbi za „ilegalno deportovanje“ ukrajinske dece.
Komentarišući ovu odluku, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je napomenuo da Moskva ne priznaje jurisdikciju tog suda.
U nastavku pogledajte novo izdanje emisije „Moj pogled na Rusiju“: saznaćete da li su upravo u Njujorku otvorena vrata pakla za čovečanstvo, kako izgleda kad Jevrejin pozdravlja nacistu i kako je Nikol Pašinjan konačno prepustio Nagorno Karabah Azerbejdžanu.
Orban, Putin - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
RUSIJA
Orban: Ne smatram Putina ratnim zločincem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala