- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Da li bismo preživeli da nema kišnih glista: Novo istraživanje otkrilo frapantne činjenice

CC0 / rawpixel.com / Kišna glista
Kišna glista - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Pratite nas
Kišne gliste, prema novom istraživanju, važni su pokretači globalne proizvodnje hrane, omogućujući na godišnjem nivou približno 6,5 odsto prinosa žitarica i 2,3 odsto prinosa mahunarki.
Naučnici Državnog univerziteta Kolorado u SAD procenjuju da čovečanstvo treba da bude zahvalno glistama za čak 140 miliona tona hrane godišnje.

Uloga glista u životu biljaka

Gliste pomažu pri uspostavljanju zdravog tla i na više načina podstiču rast biljaka: pripremaju dobru strukturu zemlje, pomažu pri snabdevanju vodom i mešaju organske materijale u tlu zbog čega su hranljivi sastojci dostupniji biljkama.
Druga istraživanja su pokazala da gliste mogu da olakšaju proizvodnju hormona koji podstiču rast biljaka i pomognu biljkama pri zaštiti od patogena u tlu. Neke procene pokazuju da gliste mogu da povećaju ukupnu produktivnost biljaka za oko 25 odsto.
CC0 / rawpixel.com / U.S. Department of Agriculture (Source) / Uloga kišnih glista u životu biljaka je nezamenljiva
Kišna glista - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Uloga kišnih glista u životu biljaka je nezamenljiva
Ekolog Stiven Fonte i njegovi kolege su procenili doprinos kišnih glista globalnoj proizvodnji hrane preklapanjem i analizom karata područja s obiljem glista, svojstva tla, nivoom đubrenja i prinosa useva. Analiza je pokazala da gliste imaju značajniji uticaj na proizvodnju žitarica na globalnom jugu - na 10 odsto prinosa žitarica u podsaharskoj Africi i osam odsto u Latinskoj Americi i na Karibima, prenosi „Eurek Alert“.
Gliste verovatno više doprinose u tim područjima, navodi Fonte, jer tamošnji farmeri ne koriste toliko đubriva i pesticida. Umesto toga, više se oslanjaju na organsko đubrivo bogato glistama.
„Gliste puno više doprinose u područjima gde ima manje unosa hemikalija“, rekao je Fonte.

Bolje upravljanje biologijom tla

Fonte smatra da je bioraznolikost tla u prošlosti bila potcenjena i nada se da će ovaj rad privući više pažnje na pozitivne efekte zdravog tla.
„Možemo bolje iskoristiti ovu biološku raznolikost i proizvesti održivije agroekosisteme. Ovaj rad naglašava taj potencijal“, rekao je Fonte.
Dodao je da bi ova studija mogla biti dobro polazište u budućim naporima za ublažavanje suše i erozije.
„Na primer, gliste mogu da poboljšaju poroznost tla, pomažući pri korisnom hvatanju i zadržavanju vode“, dodao je on.
Fonte navodi kako on i njegovi kolege ne zagovaraju prebacivanje glista na mesta gde one već ne postoje, nego se nada da će ovaj rad omogućiti bolje upravljanje biologijom tla na mestima u kojima ih već ima.
„Tlo je još uvek ogromna crna kutija koju ne razumemo u potpunosti. Verovatno postoje drugi organizmi u tlu, još važniji od glista, recimo zajednice mikroba“, kazao je on.
Istraživanje „Earthworms contribute significantly to global food production“ objavljeno je u časopisu „Nature Communications“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala