Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić opisao kako je poginuo albanski policajac: Ubijeni Srbi za mene nikad neće biti teroristi

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbi koji su stradali u sukobu sa tzv. kosovskom policijom za njega nikada neće biti teroristi.
"Momci stradali u Banjskoj za mene kao predsednika Srbije nikada neće biti teroristi. To su porodični ljudi, očevi, tražićemo da nam pokažu slike, kako se dogodilo ubistvo. Oni su postavljali barikade a ne zamke zbog Kurtijevog terora, rekao je Vučić gostujući na RTS-u.
Govoreći o ubistvu policajca, Vučić je precizirao da je on ranjen od eksploziva, posle čega je počela pucnjava.
To ne objašnjava prirodu dela, ali objašnjava informacije", rekao je on u emisiji Oko intervju na RTS-u. Tražićemo da nam pokažu snimke iz drona kako se dogodilo ubistvo policajca.
On je rekao da za stradalog Bojana Mijailovića, postoje lica koja su spremna da budu i zaštićeni svedoci, a koji tvrde da je upucan direktno u glavu.
"Hladnokrvno je ubijen. Danas sam razgovarao sa njegovom suprugom i bilo mi je teško da joj to kažem", rekao je on.
Govoreći o ubistvu Srbina Milenkovića rekao je da "ima podatke da je pucano sa dvanaest metara i to kada je bacio pušku i podigao ruke".
Kako je istakao Srbija će se ponašati kao pravna država.

"Ispitaćemo sve što se dogodilo, ali već danas znamo mnogo više. Zaprepastili smo se činjenicom da je EULEKS zadržan u sali gde su mogli da da prati gde se ko kreće. Odbili su ih u Prištini da se direktno uključe i o tome se ćuti. Odbijajući Euleks pošli su da likvidiraju Srbe", rekao je sprski predsednik.

Vučić je rekao da je Srbija proglasila Dan žalosti zbog svih ubijenih lica u Banjskoj - i zbog ubijenih Srba i zbog ubijenog kosovskog policajca.
"Iz ugla Ustava RS svi su državljani naše zemlje. Srbija ima Dan žalosti i zbog trojice ubijenih Srba i zbog ubijenog policajca. To je civilizacijska, ozbiljna i odgovorna odluka. Edi Rama nije govorio istinu. Istina je da su srpske opštine na severu KiM proglasile dan žalosti zbog ubijenih Srba. Mi smo proglasili dan žalosti zbog svih događanja i svih ubijenih lica. Nije prvi put da ne govori istinu", rekao je Vučić.

Radoičić će se odazvati pozivu organa Republike Srbije

Odgovorajući na pitanje gde se nalazi Milan Radojičić, Vučić je rekao da se on nikada nije skrivao i nije stideo svoje uloge.
„Drugo je što ja mislim o nečemu što se dogodilo i Srbiji ništa dobro nije moglo da donese. Odgovoriće pozivu, nalazi se na teritoriji centralne Srbije. Nije ranjen. Postoje stvari i pitanja na koje će morati da odgovori nadležnim organima“, rekao je predsednik

Nema sumnje da su učestvovale strane službe

Predsednik je rekao da nema nikakvi sumnji u to da su u događaje u selu Banjska umešane strane službe.
"Uopšte ne sumnjam u umešanost stranih službi. Da smo mi organizovali akciju, ne biste imali snimke iz dronova jer bismo ih ometali“, rekao je predsednik.
Govoreći o tome zašto se baš sad desila situacija u Banjskoj, kaže da o tome ne može da govori sada.
"Ja molim međunarodnu zajednicu da ne pritiskaju Beograd, znaju oni ko je za sve ovo kriv", kaže Vučić.
Kako je rekao, on se nalazi u nemogućoj poziciji.
"Traže ljudi kad će vojska da uđe, a da vidimo cenu. Da procenimo granicu dokle možemo da trpimo. Da probamo mirno, dijalogom, da ga (Kurtija) nateramo da formiramo ZSO i da vratimo našu policiju na sever", rekao je predsednik.
Rekao je da će Srbija tražiti sve mehanizme i da će se boriti.
"Ozbiljno će da ih uzdrma što ćemo zahtevati da vidimo šta se dogodilo", rekao je Vučić.

Neće biti kolone kao u Nagorno-Karabahu

Kako je rekao, Kurti je ujedinio sve Srbe na sve moguće načine.
"Neće biti kolone kao u Nagorno-Karabahu, iako to priželjkuju i očekuju", kazao je Vučić.
Predsednik je objasnio da bi Srbi sa Kosova i Metohije s pravom mogli da ga pitaju "zašto Srbija nije intervenisala".
"Da smo intervenisali sa pravom bi me neko pitao što smo izgubili 5.000 ljudi? Šta god da sam uradio, nema dobre odluke za mene, a neko mora da je donese", rekao je Vučić.
Podsetimo, situacija na Kosovu i Metohiji zaoštrena je nakon sukoba Srba i pripadnika tzv. kosovske policije u nedelju ujutru u Banjskoj. U sukobu su poginula trojica Srba - Stefan Nedeljković, Igor Milenković, Bojan Mijailović i jedan pripadnik tzv. kosovske policije.
Danas je Dan žalosti u celoj Srbiji povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji. Dan žalosti proglašen je i u Republici Srpskoj. Posle četiri dana blokade, dozvoljen ulazak u selo Banjska.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala