- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski MIP: Koketiranje Kanade sa nacistima uticaće na odnose s Moskvom

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Uđi u bazu fotografijaRusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
Pratite nas
Koketiranje kanadskih vlasti sa nacistima neizbežno će se odraziti na odnose Moskve i Otave, Rusija smatra Kanadu neprijateljskom državom, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Koketiranje sa nacistima i sistematski neprijateljski postupci Otave neće proći bez posledica. Neće se završiti na protestima, već će se sve ovo neizbežno odraziti na rusko-kanadske odnose“, poručila je portparolka na brifingu.
Ona je dodala da su trenutno odnosi dve zemlje i bez toga u najdubljoj krizi zbog stava kanadske vlade.
„Smatramo Kanadu krajnje neprijateljskom državom, čije su se vlasti ukaljale saučesništvom sa nacizmom, izdajući sopstvenu istoriju. U skladu sa tim gradićemo našu politiku“, zaključila je Zaharova.

Kanada finansira naslednike SS formacije u ukrajinskoj vojsci

Portparolka je takođe podsetila da je nacistička formacija SS „Galicija“ našla utočište u Kanadi nakon Drugog svetskog rata.

Prema njenim rečima, to su opštepoznate činjenice, kao i da je Otava brinula o dželatima i pripadnicima kaznenih odreda iz redova ove SS formacije. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i ambasada u Otavi više puta su govorili o zločinima ove divizije, njenoj istoriji, prebacivanju u Kanadu nakon poraza Trećeg rajha, ulozi potomaka Banderinih sledbenika, koje su prosto rečeno, hranili, odgojili i preusmerili Anglosaksonci, uključujući i u Kanadi.

Pored toga, Zaharova je navela i da kanadske vlasti finansiraju i obučavaju idejne naslednike „Galicije“ u sastavu Oružanih snaga Ukrajine.
Podsetimo, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“. Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski neonacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.
Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota. Trudo tvrdi da se radi o ruskoj propagandi.
Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Arkadiuš Mularčik u intervjuu agenciji PAP rekao je da predsednik Donjeg doma kanadskog Parlamenta Entoni Rota mora da podnese ostavku nakon skandala sa odavanjem počasti bivšem pripadniku SS divizije.
Rota je juče saopštio da podnosi ostavku nakon skandala u kanadskom parlamentu.
TV „CTV njuz“ objavila je da su se članovi kanadskog parlamenta saglasili sa predlogom lidera partije „Kvebečki blok“ da osude nacizam u svim njegovim formama povodom ovog skandala.
Yaroslav Hunka, Ukrainian Veteran for the Nazi 14th Waffen SS Grenadier Division, At the Canadian Parliament during Ukrainian President Volodymyr Zelensky's speech on September 22, 2024 - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2023
RUSIJA
Rusija uputila protestnu notu Kanadi zbog ukrajinskog SS veterana
Vladimir Zelenski i Džastin Trudo u kanadskom parlamentu. - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
SVET
Lovac na naciste o skandalu u kanadskom parlamentu: Promocija falsifikovanja Holokausta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala