- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Zapad koristi OEBS za fabrikovanje laži protiv Moskve

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaOEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak
OEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
Pratite nas
Zapad koristi OEBS (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju) za stvaranje fejkova protiv Moskve, izjavio je za Sputnjik stalni predstavnik Rusije u toj organizaciji Aleksandar Lukaševič.

„Zapadne zemlje, prožete rusofobijom, teže da iskoriste OEBS kako bi objavljivale otvorene laži na osnovu, navodno, nečijih izjava o nekakvim ruskim ratnim zločinima. Oni bezočno lažu čak i tada kada sami zapadni novinari hteli-ne hteli razotkrivaju te lažne vesti”, objasnio je stalni predstavnik.

On je istakao da Rusija nikada nije bila i neće biti izolovana u globalnom svetu, kao i da je uvek bila otvorena za iskren dijalog o merama poverenja i bezbednosti u evroazijiskom i evroatlantskom regionu, koji bi uključivao interese različitih strana.

Opasnost od formiranja paralelnog OEBS-a

Stalni predstavnik Rusije je, pored toga, upozorio da postoji pretnja od pojave paralelne organizacije OEBS, gde neće biti poštovanja obaveza i pravila procedure.

„To što naši oponenti lukavo nazivaju ‘kreativnom diplomatijom’, zapravo je pokušaj da se zaobiđe ono najvažnije, na čemu se i zasniva OEBS – princip konsenzusa. U poslednje vreme, zapadna alijansa se čak i ne trudi da pronađe kompromise i rešenja, već je zauzela kurs ka održavanju ‘surogat-događaja’. To preti da se razvije u stvaranje ‘paralelnog OEBS-a’, gde nema mesta poštovanju preuzetih obaveza i pravila procedure“, ocenio je Lukaševič.

Diplomata je poručio da protivnici treba da shvate da će Rusija braniti svoje legitimne interese svim raspoloživim sredstvima, uključujući pravo u okviru člana 51 Rezolucije Ujedinjenih nacija na individualnu i kolektivnu samoodbranu.
Prema njegovim rečima, glavni zadatak diplomata trenutno je da ne dozvole veliku vojnu eskalaciju u Evropi, a OEBS je jedan od elemenata koji sprečava taj scenario.
Lukaševič je dodao da se ruska strana ipak nada „da diplomatija može da sačuva svet od veće konfrontacije i stvori stabilne uslove za bezbednost u evroatlantskom regionu”.
OEBS je osnovan u Bukureštu 1994. godine, nakon što je serija sastanaka o pitanjima evropske bezbednosti i saradnje prerasla u organizaciju.
U nastavku pogledajte novo izdanje emisije „Moj pogled na Rusiju“:
Sergej Lavrov u UN - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2023
RUSIJA
Ceo govor Sergeja Lavrova u UN: NATO stvara nova žarišta, ne dozvoliti da svet sklizne u veliki rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala