- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Premijer Kanade se izvinio zbog ukrajinskog naciste i priznao: Strašna greška

© AP Photo / Sean KilpatrickDžastin Trudo u centru skandala u Kanadi
Džastin Trudo u centru skandala u Kanadi - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
Pratite nas
Premijer Kanade Džastin Trudo izvinio se zbog skandala sa ukrajinskim nacistom Jaroslavom Hunkom kojem je odata počast na sednici parlamenta Kanade.
„Odavanje priznanja tom čoveku od strane svih prisutnih koji nisu imali dovoljno informacija, bilo je strašna greška i skrnavljenje sećanja na one koji su stradali od nacističkog režima“, rekao je Trudo u obraćanju parlamentu.
On je dodao da je taj događaj sramota za parlament i Kanadu, ali da situacija neće uticati na nastavak pružanja podrške Ukrajini.
Međutim, Trudo je odbio da prizna krivicu za prisustvo Hunke na sednici kanadskog parlamenta, prebacujući odgovornost na predsednika Donjeg doma Entonija Rotu koji je juče podneo ostavku.
„Svi smo priznali da je to bila ozbiljna greška bivšeg predsednika parlamenta. I dok odlučujemo ko će biti novi predsedavajući, znam da svi želimo da osiguramo da se ovakve greške više ne ponove“, istakao je Trudo, čije je obraćanje parlamentu propraćeno negodovanjem poslanika.
Takođe je dodao da je Kanada diplomatskim kanalima uputila izvinjenje ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom i ukrajinskom narodu zbog odavanja počasti bivšem pripadniku SS trupa.

Ambasador Rusije u Otavi Oleg Stepanov u međuvremenu je saopštio da Rusija analizira incident sa Hunkom, te da postoji mogućnost da pokrene krivični postupak i uputi zahtev za njegovo izručenje.

A u zapadnim medijima – tajac

Komentarišući skandal u parlamentu Kanade, portparolka Ministarsva inostranih poslova Marija Zaharova primetila je da vlada muk u zapadnim medijima.

"Zemlje 'kolektivnog Zapada', koje su najglasnije govorile o svojoj demokratiji i pokušavale da drže lekcije ostatku sveta, bez oklevanja su prešle na režim totalne cenzure u nastojanju da suzbiju svako neslaganje. Kršeći sve međunarodne obaveze, alternativna gledišta su bukvalno iskorenjena iz njihovog informacionog prostora", istakla je ona.

Ona je podsetila da se Zapad prvo oslobodio ruskih medija, upotrebivši sve moguće represivne metode: od politički motivisanih zabrana emitovanja programa i blokiranja sajtova do psihološkog pritiska na novinare i njihovo krivično gonjenje.
Podsetimo, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“. Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski neonacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.
Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota.
Rota je juče saopštio da podnosi ostavku nakon skandala u kanadskom parlamentu.
U nastavku pogledajte novo izdanje emisije „Moj pogled na Rusiju“: saznaćete da li su upravo u Njujorku otvorena vrata pakla za čovečanstvo, kako izgleda kad Jevrejin pozdravlja nacistu i kako je Nikol Pašinjan konačno prepustio Nagorno Karabah Azerbejdžanu.
Vladimir Zelenski i Džastin Trudo - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
SVET
Zapad slavi nacizam: Skandalozne ovacije SS vojniku usred Kanade – Trudo i Zelenski ushićeni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala