- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Predsednik Dume: Trudo da podnese ostavku

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaVjačeslav Volodin, predsednik Državne dume Rusije
Vjačeslav Volodin, predsednik Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
Pratite nas
Predsednik Dume Vjačeslav Volodin pozvao je kanadskog premijera Džastina Trudoa da podnese ostavku posle incidenta u parlamentu te zemlje sa ukrajinskim nacistom.
"Zelenski i Trudo su sakrili iza leđa predsednika donjeg doma parlamenta Kanade prebacivši na njega svu odgovornost za skandalozan incident u parlamentu gde su stojeći aplaudirali nacističkom zločincu koji se služio u SS diviziji 'Galicija' ", napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.
Kao posledica toga predsednik parlamenta je podneo ostavku, konstatovao je Volodin.
"Zelenski, prestravljen, čeka, ponašajući se kao da on tamo uopšte nije bio. Kanadski premijer je odbio da se izvini. 'Samo smo udarali dlan o dlan' , kaže on. Trudo treba da podnese ostavku i da snosi odgovornost za rehabilitaciju i propagandu nacizma... Zajedno s njim treba da ode i Zelenski, sramota za jevrejski narod", zaključio je predsednik Dume.
Podsetimo, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“. Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski neonacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.
Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota. Trudo tvrdi da se radi o ruskoj propagandi.
Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Arkadiuš Mularčik u intervjuu agenciji PAP rekao je da predsednik Donjeg doma kanadskog Parlamenta Entoni Rota mora da podnese ostavku nakon skandala sa odavanjem počasti bivšem pripadniku SS divizije.
Rota je juče saopštio da podnosi ostavku nakon skandala u kanadskom parlamentu.
TV „CTV njuz“ objavila je da su se članovi kanadskog parlamenta saglasili sa predlogom lidera partije „Kvebečki blok“ da osude nacizam u svim njegovim formama povodom ovog skandala.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
RUSIJA
Kremlj: Ukrajinski nacista kome su aplaudirali u kanadskom parlamentu treba da bude kažnjen
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala