- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Potresna priča koju Goran Paskaljević nije stigao da snimi, ipak će biti pretočena u film

© Sputnik / Rajko MartinovićGoran Paskaljević
Goran Paskaljević - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
Pratite nas
Snimanje filma „Mačiji krik“, prema ideji i scenariju slavnog reditelja Gorana Paskaljevića (1947-2020), a u režiji Sanje Živković, počelo je 22. septembra i trajaće mesec dana na lokacijama u Požarevcu i okolini.
Paskaljević je imao ideju da snimi istinitu priču o radniku i njegovoj supruzi koji se bore za starateljstvo nad sopstvenom unukom koja boluje od retke i neizlečive bolesti „mačji plač“, međutim iznenadna smrt ga je sprečila da tu ideju i realizuje.

Da pozitivna ljudska energija prosvetli gledaoce

„Film 'Mačiji krik' je inspirisan istinitim životnim pričama, ali ponajviše borbom Zorana Živanovića iz Kragujevca da dobije na čuvanje svoju unuku koju su svi odbacili pošto je rođena sa retkom i neizlečivom bolešću. Zoranova istrajnost, srčanost i optimizam uprkos neljudskim postupcima njegovog okruženja, potpuno su me fascinirali. Shvatio sam da ta pozitivna ljudska energija zaslužuje da sa ekrana barem malčice prosvetli gledaoce i da im pruži nadu da se upornom borbom ipak može postići ono što ponekad izgleda nemoguće“, izjavio je Paskaljević uoči premijere svog poslednjeg filma „Uprkos magli“ na Festu 2020. godine.

Filmski centar Srbije je projekat za film „Mačiji krik“ podržao 2018. godine, a nakon Paskaljevićeve smrti njegovi sinovi i naslednici producenske kuće „Nova film“, Vladimir i Petar Paskaljević, odlučili su da nastave sa produkcijom, kao i da film režira srpsko-kanadska rediteljka Sanja Živković.
Vest o početku snimanja ovog dugoočekivanog filma na sajtu Filmskog centra Srbije objavljen je tačno dve godine od smrti Gorana Paskaljevića, koji je preminuo 25. septembra 2020.

Priča o bezuslovnoj ljubavi

Film, za koji su scenario napisali Paskaljević i Đorđe Sibinović, bavi se temom roditeljske odgovornosti, opstanka i univerzalne bezuslovne ljubavi.
Glavnu ulogu tumači bosanko-kanadski glumac Jasmin Geljo, poznat po filmovima „Zemlja mrtvih“ i „Napad na policijsku stanicu broj 13“, a njegove partnerke su Andrijana Đorđević i Sanja Mikitišin.
Glume i Marija Škaričić, Sergej Trifunović, Srđan Miletić, Denis Murić, Sanja Krajno, Vesna Paštrović Šašić…
Direktorka fotografije je Milica Drakulić, kostimografknja Senka Radivojević, scenografkinja Nevena Marković, montažerka Radojka Vrabac i šminkerka Mara Milošević.
Sanja Živković je srpsko-kanadska scenaristkinja i rediteljka. Njen prvi dugometražni igrani film „Easy Land“ (2019), sa Ninom Kiri i Mirjanom Joković u glavnim ulogama, premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a zatim na svim većim kanadskim festivalima. Međunarodnu premijeru imao je u Palm Springsu, evropsku na Geteborgu, dok je u Srbiji prvi put prikazan u okviru FEST-a.
Goran Pasaljević (1947-2020) ostaće upamćen po filmovima „Varljivo leto ’68“, „Pas koji je voleo vozove“, „Poseban tretman“, „Čuvar plaže u zimskom periodu“, „Zemaljski dani teku“, „Vreme čuda“, „Bure baruta“
Nikolaj Buraljajev   - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2020
Burljajev: Goran Paskaljević je filmovima pevao pesmu svoje slobodne duše
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala