- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ponovo haos na grčkom ostrvu: Oštećeni putevi, poplavljene kuće, nema struje /video/

© AP Photo / Vaggelis KousiorasPoplave u Grčkoj
Poplave u Grčkoj - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
Pratite nas
Obilna kiša pogodila je danas centralni deo Grčke i oštetila puteve, poplavila kuće i izazvala nestanak električne enregije na ostrvu Evija.
Vojska i opštinske ekipe očistili su puteve u blizini poplavom pogođenih gradova Limni i Mantoudi na severu ostrva, gde je vatrogasna služba primila desetine poziva za pomoć od poplavljenih domaćinstava, preneo je AP.
U selu Rovija, na severozapadnoj obali ostrva, više od 40 kuća je poplavljeno jer je reka koja teče kroz naselje izbila iz korita. Spasilački timovi aktivno rade na evakuaciji pojedinaca koji su zaglavljeni u ovim poplavljenim područjima, a neki su navodno zarobljeni u svojim kućama, prenosi Katimerini.
Gradonačelnik Limnija Giorgos Capurniotis okarakterisao je situaciju kao „opasnu“ i pozvao stanovnike da ograniče putovanja.
Vlasti su i dalje u pripravnosti u centralnoj Grčkoj i obližnjim ostrvima gde je ogromna oluja izazvala veliku štetu ranije ovog meseca i usmrtila 16 ljudi.
Vlada je saopštila da je prvobitna procena štete premašila dve milijarde evra, pri čemu se očekuje da će samo popravka infrastrukture koštati skoro 700 miliona evra.

"Ponovo ću reći ono što je očigledno: učestalost (vremenskih) nepogoda zbog klimatske krize je nešto što od nas zahteva da integrišemo civilnu zaštitu (u našem odgovoru)", rekao je grčki premijer Kirijakos Micotakis na današnjem sastanku vlade.

On je istakao da je prilagođavanje klimatskoj krizi osnovni prioritet grčke politike.
Očekuje se da će se vreme poboljšati u petak, prenosi Tanjug navode agencije AP.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala