- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kanadski parlament saglasan sa osudom nacizma nakon skandala sa posetom ukrajinskog naciste

© Flickr / longzijunParlament Kanade
Parlament Kanade - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
Pratite nas
Članovi kanadskog parlamenta saglasili su se sa predlogom lidera partije „Kvebečki blok“ da osude nacizam u svim njegovim formama povodom skandala, zbog posete parlamentu ukrajinskog naciste i veterana SS divizije Jaroslava Hunke, objavila je TV „CTV njuz“.
„Poslanici svih partija saglasni su sa predlogom Iva-Fransoa Blanšea iz partije ‘Kvebečki blok’ da osude nacizam u svim njegovim oblicima i izraze punu solidarnost sa svim žrtvama, prošlim i sadašnjim“, navodi se u saopštenju.
Prema informacijama, poslanici su se takođe saglasili da osude pozivanje u parlament Jaroslava Hunke i da „povuku“ ukazane mu počasti.
Podsetimo, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“. Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski neonacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.
Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota. Trudo tvrdi da se radi o ruskoj propagandi.
Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Arkadiuš Mularčik u intervjuu agenciji PAP rekao je da predsednik Donjeg doma kanadskog Parlamenta Entoni Rota mora da podnese ostavku nakon skandala sa odavanjem počasti bivšem pripadniku SS divizije.
Rota je juče saopštio da podnosi ostavku nakon skandala u kanadskom parlamentu.
Vladimir Zelenski i Džastin Trudo u kanadskom parlamentu. - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
SVET
Lovac na naciste o skandalu u kanadskom parlamentu: Promocija falsifikovanja Holokausta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala