- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Efikasna mera protiv brzih pretnji: Kako funkcioniše lasersko oružje

CC0 / Unsplash/Arkana Bilal / Laserska puška
Laserska puška - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
Pratite nas
Laserski sistemi naoružanja predstavljaju genijalan pomak u savremenom ratovanju, uz konstantna istraživanja koja utiču na njihovu upotrebu. Iako integracija laserskog oružja predstavlja izazove, od tehničkih do strateških, napredak u tom smislu je evidentan, budući da oružane snage širom sveta rade na njihovom razvoju.
Otkriće laserske tehnologije datira iz kasnih 1950-ih i identifikovan je niz vojnih primena lasera, iako sa nekoliko ograničenja koja limitiraju njihovu operativnu primenu.
„U savremeno doba, oružane snage u brojnim zemljama redovno koriste obimnu lasersku opremu, uključujući daljinomere i označivače“, kaže profesor Bahman Zohuri, stručnjak za lasere na Odseku za elektrotehniku i računarstvo na Univerzitetu u Novom Meksiku.
Kako kaže, u nekoliko zemalja u toku su napori da se razviju inovativni koncepti laserskog naoružanja koji su prilagođeni strogim, ali fino podešenim vojnim specifikacijama. Jedinstveni atributi određenih meta služe kao osnovni vodič u kreiranju dizajna svakog laserskog sistema naoružanja.
Oružje zasnovano na laseru zahteva preciznost u primeni, zavisno od prirode ciljane mete. Laser visoke energije, sa izlaznom snagom koja se meri u megavatima, je imperativ za efikasno suprotstavljanje robusnim protivnicima kao što su avioni, helikopteri, projektili ili tenkovi.
Nasuprot tome, ukoliko je namera da se onesposobe ili oštete osetljivi elektro-optičkiili senzorski sisteme, izbor će biti na niskoenergetskom laseru, fino podešenom na frekventni spektar ciljanog senzora.

Šta je laser?

Laser, što je skraćenica za "Pojačavanje svetlosti stimulisanom emisijom zračenja", je uređaj koji proizvodi visoko koncentrisan, koherentan i monohromatski snop svetlosti. Ovo se postiže procesom poznatim kao stimulisana emisija, kada fotoni ili svetlosne čestice stvaraju energiju u obliku koncentrisane svetlosti. Ova koncentrisana svetlost se spaja u definisani snop, čime nastaje fenomen poznat kao laserski snop.

Nauka iza laserskog oružja

U emisiji svetlosti, laseri imaju jedinstven status veštačke inovacije. U potpunoj suprotnosti sa prirodnim izvorima svetlosti, izvor lasera ​​leži u procesima koje je napravio čovek. Obeležje lasera ​​leži u njihovoj sposobnosti da projektuju čvrsto fokusirani snop svetlosti.
Izvanredan kvalitet laserskih zraka ogleda se u njihovoj izuzetnoj uskosti, sjaju i sposobnosti preciznog fokusiranja na malo područje.
Laser se odlikuje svojim kapacitetom da emituje koncentrisani tok elektromagnetnih talasa, prikazujući savršenu usklađenost poravnanja frekvencije, faze i putanje usmerenosti – stanje poznato kao koherentnost.
„U osnovi, svetleća moć lasera ​​je bezgranična, ali njegov stvarni kapacitet zavisi od dimenzija laserskog aparata i suštinskih atributa medijuma iz kojeg proizilazi organizovana svetlost“, kaže bivši nuklearni fizičar sa MIT-a Kosta Cipis.

Princip funkcionisanja

Princip iza lasera ​​leži u aktiviranju atoma u stanje povišene energije. Ovo stanje povećane energije, poznato kao "pobuđeno stanje", može biti izazvano kratkim izlaganjem svetlosti, kontrolisanim sudarima atoma ili infuzijom električnog naboja.
Kada atom u "osnovnom stanju" (nizak nivo energije) apsorbuje značajnu količinu energije, on ulazi u "pobuđeno stanje" (visoki energetski nivo). Jednom probuđeni, atomi se prirodno vraćaju u osnovno stanje niže energije. Ovaj prelaz oslobađa višak energije u obliku fotona, koji je osnovna jedinica svetlosti.
Usmeravanjem dodatne energije ka već stimulisanom atomu, on se vraća u stanje niže energije emitujući dva identična fotona koje karakteriše identičnaboja, nivo energije i putanja.
Funkcionalnost lasera ​​je povezana sa jedinstvenom interakcijom između fotona i materije. Kada se foton koji oslobađa jedan pobuđeni molekul sudari sa drugim molekulom u istom pobuđenom stanju, drugi molekul može emitovati dodatni foton sa odgovarajućom fazom i frekvencijom. Ovo pokreće lančanu reakciju.

Laseri za oružje

Laserska tehnologija je naširoko prikazana kao moćno oruđe, a najčešće je zamišljamo kao laser na oružju kojima se uništavaju neprijatelji ili vojna oprema. U praksi, laseri su instrumenti sa brojnim vojnim primenama i potencijalom za upotrebu. Ipak, neophodno je razumeti da laseri imaju neke definisane prepreke.
Glavna stvar koja odlučuje koje karakteristike su potrebne određenom laserskom sistemu je efekat koji bi trebalo da ima na metu. Reakcija mete na laserske zrake je primarna odrednica u izboru između niskoenergetskog i visokoenergetskog laserskog sistema naoružanja.
U slučajevima kada meta pokazuje dovoljno odziva na niže nivoe energije unutar širokog spektra, ona postavlja osnovu za dizajn i proizvodnju ekonomski isplativog laserskog oružja. Zahtev za visokim nivoom energije značajno smanjuje potencijal za izradu upotrebljivog i jeftinog laserskog oružja.
Dakle, efikasnost laserskog zraka u izazivanju mehaničkih oštećenja zavisi od faktora kao što su trajanje impulsa, snaga snopa, atmosferski pritisak, talasna dužina, sastav i tekstura površine mete
Kada se razmatraju vojne primene, visokoenergetski laser se pojavljuje kao omiljeni izbor, zbog svojih karakterističnih strateških prednosti, poput sposobnosti probijanja metalnih ploča značajne debljine, velike brzine (oko 300 miliona metara u sekundi) – što ne ostavlja prostora za izbegavanje ili presretanje, kao i sposobnosti da neutrališe neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane.

Uloga laserskog oružja u ratovima u budućnosti

Lasersko oružje predstavlja značajan napredak u ratovanju, nudeći neuporedivu preciznost u ciljanju i smanjenje kolateralne štete. Ono može poslužiti kao veoma efikasna mera protiv brzih pretnji, poput projektila i dronova. Pored toga, lasersko oružje moglo bi da poboljša odbranu kritične infrastrukture. Njegova tiha i nevidljiva priroda pruža prikrivenu prednost, a sposobnost kontinuiranog angažovanja smanjuje logistička opterećenja.
Integracija sa veštačkom inteligencijom i autonomnim sistemima i prilagodljivost za različite uloge dodatno pojačavaju njihov potencijalni uticaj. Uz aktuelna istraživanja i etička razmatranja koja će oblikovati njihovo korišćenje, lasersko oružje će zasigurno značajno uticati na budućnost ratovanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala