- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Baku: U Karabahu poginula 192 azerbejdžanska vojnika; Jerevan: U Jermeniju izbeglo preko 47.000 osoba

© Foto : Minoboronы Azerbaйdžana / Uđi u bazu fotografijaOružane snage Azerbejdžana tokom borbi u Nagorno-Karabahu
Oružane snage Azerbejdžana tokom borbi u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
Pratite nas
Tokom antiterorističkih događaja u Nagorno-Karabahu, koje je Baku sproveo od 19-20. septembra, poginula su 192 vojnika, dok je 512 povređeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Azerbejdžana.
Istovremeno, Ministarstvo republike objavilo je i spisak poginulih.
Portparol jermenskog premijera Nazeli Bagdasarjan izjavila je da je iz Karabaha u Jermeniju do sada izbeglo više od 47 hiljada ljudi.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana 19. septembra je saopštilo da je Baku pokrenuo antiterorističku operaciju lokalnog karaktera u Nagorno Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka. Uz posredovanje ruskih mirotvoraca, vlasti Nagorno Karabaha su u sredu 20. septembra prihvatile predlog o prekidu vatre od 11 sati, saopštile su vlasti nepriznate republike. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su Azerbejdžan i Karabah dogovorili potpuni prekid vatre.
Dvadeset prvog septembra u azerbejdžanskom gradu Jevlah, 100 kilometara severoistočno od Stepanakerta održan je sastanak predstavnika Jermena iz Karabaha sa azerbejdžanskom delegacijom, posvećen integraciji regiona u sastav republike.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 22. septembra da su oružane formacije Karabaha u skladu sa postignutim dogovorom o prestanku borbenih dejstava, počele da predaju oružje i vojnu tehniku pod kontrolom ruskih mirovnjaka.
Prethodno, krajem maja 2023. godine, Pašinjan je izjavio da njegova zemlja priznaje suverenitet Azerbejdžana zajedno sa teritorijom Karabaha, u ukupnoj površini od 86,6 hiljada kvadratnih kilometara. Azerbejdžanski lider Ilham Alijev izjavio je da Baku i Jerevan mogu da potpišu mirovni sporazum u najskorije vreme, ukoliko Jerevan ne promeni svoj stav.
Ruski predsednik Vladimir Putin je na sednici Istočnog ekonomskog foruma izjavio da je jermensko rukovodstvo, zapravo, priznalo suverenitet Azerbejdžana nad Nagorno Karabahom. Predsednik je istakao da to nije bila odluka Rusije, već odluka jermenskih vlasti. Istovremeno, on je saopštio da je u kontaktu sa Pašinjanom i da nema problema u komunikaciji.
Predsednik Azerbejdžan Ilham Alijev  - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
SVET
Baku: Azerbejdžan povratio suverenitet na celoj teritoriji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala