- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Tenk T-90M proriv grupa snaga Centar u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Uništeno ukrajinsko skladište municije; Kijev evakuiše stanovnike iz dela Hersonske oblasti

Pratite nas
Nastavlja se specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini. Ruske snage nastavljaju uspešno da odbijaju napade ukrajinske vojske na više delova fronta. Ukrajina dronovima pokušava da izvede terorističke napade na teritoriji Rusije. Avioni NATO, pre svega američki, povećali su broj obaveštajnih letova oko Krima.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:39 26.09.2023
Ukrajinske snage su večeras pokušale da izvedu napad na zaporoškom pravcu, neprijatelj je pokušao da zapali minska polja, ali je zaustavljen vatrom iz protivtenkovskog raketnog sistema Kornet i višecevnog raketnog sistema Grad (MLRS), ispričao je Sputnjiku pripadnik dobrovoljačke jedinice „Bars” koja se nalazi u sastavu brigade „Carski vukovi”.
Napad je bio odbijen.
22:16 26.09.2023
Kijev je pokrenuo prinudnu evakuaciju stanovnika iz 31 naselja u delu Hersonske oblasti koja se nalazi pod njegovom kontrolom, napisao je na svom Telegram kanalu gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.
"Kijevski režim vrši nezamislivo nasilje nad stanovnicima okupiranog dela Hersonske oblasti. Okupacione vlasti Hersona i Hersonske oblasti počele su nasilnu evakuaciju stanovnika iz 31 naselja u delu regiona pod kontrolom Kijeva. To radi pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine uz podršku ekstremista iz „ekstremističkog bataljona” - Cunami - koji je stigao iz Nikolajeva”, istakao je on.
Ranije su u Nikolajevu isti ovi militanti, zajedno sa službenicima SBU, izvršili kaznene racije protiv ruskih pristalica, objasnio je Saljdo.
18:22 26.09.2023
Ruski sistemi PVO uništili su ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Takođe, sistemi PVO ruske vojske uništili su ukrajinski dron na prilazu Brjansku, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.
U napadu nema povređenih, operativne službe su izašle na lice mesta.
17:41 26.09.2023
Ruska vojska je u ponedeljak krstarećim raketama uništila skladište naoružanja i municije Oružanih snaga Ukrajine sa više od 3 hiljade tona municije, saopštilo je u utorak rusko Ministarstvo odbrane.
Skladište se nalazilo u selu Kiseljovka, Hersonska oblast.
16:40 26.09.2023
Bugarski parlament usvojio je predlog zakona o slanju neispravnih raketa za S-300 Ukrajini.
Autori predloga su ukazali da Bugarska nije u stanju da popravi neispravne rakete S-300, za razliku od Kijeva.
Rakete se šalju besplatno.
14:42 26.09.2023
Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage odbile su dva napada Oružanih snaga Ukrajine na području mesta Verbovo u Zaporoškoj oblasti;
Zapadna grupa Oružanih snaga Rusije likvidirala je gotovo 50 ukrajinskih vojnika i samohodnu artiljerijsku haubicu „gvozdika“ u pravcu Kupjanska;
Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su ukrajinski avion MiG-29 na aerodromu Kuljbakino u Nikolajevskoj oblasti;
Oružane snage Ukrajine izgubile su u južnodonjeckom pravcu gotovo 120 vojnika;
Oružane snage Rusije likvidirale su u zaporoškom pravcu gotovo 70 ukrajinskih vojnika;
U pravcu Donjecka Oružane snage Rusije odbile su četiri napada ukrajinskih jedinica u blizini Krasnogorovke, Pervomajskog i Himika;
Gotovo 310 ukrajinskih vojnika Oružanih snaga Ukrajine ubijeno je ili ranjeno u pravcu Donjecka;
Oružane snage Rusije odbile su u kransolimanskom pravcu 3 napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na području Kuzmina i Červonoj Dibrovi, neprijatelj je izgubio više od 90 boraca;
Oružane snage Rusije u Hersonskoj oblasti uništile su skladište municije 124. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine;
Oružane snage Rusije uništile su ukrajinsku stanicu za elektronsko ratovanje sa dronovima „Anklav“ u Dnjepropetrovskoj oblasti;
PVO Rusije je tokom prethodnog dana presrela pet granata „hajmars, bombu „jdam“ i raketu „harm“,
PVO sredstva Rusije su u toku proteklog dana uništila 57 ukrajinskih dronova.
13:18 26.09.2023
Poslanici u bugarskom parlamentu pripremili su predlog o predaji Ukrajini neispravnih raketa za raketne sisteme S-300, saopštilo je internet izdanje „Faktor“.
Sponzori inicijative su najveće parlamentarne frakcije PP-DB (partije „Nastavljamo promene“ i „Demokratska Bugarska“) i GERB-SDS (partija „Građani za evropski razvoj Bugarske“ i Savez demokratskih snaga), koji obrazuju koalicionu vladu.
13:00 26.09.2023
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se sve uspešnije neutrališu protivnički dronovi koji izvode napade na civilnu infrastrukturu i minimiziraju posledice napada.
„Vidimo da se nastavlja praksa napada bespilotnim letelicama na objekte civilne infrastrukture... Sve više i više tih dronova uspevamo da neutrališemo i posledice svedemo na najmanju moguću meru“, rekao je Peskov.
12:56 26.09.2023
Kanadske vlasti se prave lude, u pokušaju da se distanciraju od priče o ukrajinskom pripadniku SS divizije Jaroslavu Hunki, koji je ovacijama dočekan u parlamentu, izjavio je za Sputnjik predsednik komisije Javne palate Rusije za zaštitu suvereniteta, patriotske projekte i podršku veterana Vladimir Rogov.
„Sada su kanadske vlasti, uključujući premijera Džastina Trudoa, ustuknule, glume iznenađenje i prave se lude. Kao: ništa ne znamo, nemamo veze sa tim. Mada, mi odlično razumemo da u slučaju da bi, da je samo bilo prilike, Trudo i Zelenski uzvratili fašistički pozdrav tom nedotučenom nacisti“, ocenio je Rogov.
Prema njegovim rečima, ispostavilo se da je Kanada država u kojoj su našli utočište i u kojoj su poštovani fašistički zločinci.
12:11 26.09.2023
Norveške vlasti su donele odluku o izdvajanju više od 92 miliona dolara na ime humanitarne pomoći stanovništvu Ukrajine do početka zime, saopštila je vlada.
11:32 26.09.2023
Oba doma švajcarskog parlamenta odobrila su povlačenje iz upotrebe 25 tenkova „leopard 2“ radi dalje prodaje Nemačkoj, saopštilo je izdanje „Svisinfo“, dodavši da će naredne korake doneti Vlada te republike.
Takozvani mali dom parlamenta Švajcarske doneo je odluku sa 25 glasova „za“, 15 glasova „protiv“ i tri „uzdržana“. Veliki dom švajcarskog parlamenta usvojio je odluku o povlačenju tenkova iz eksploatacije u junu.
U Berlinu ističu da tenkove neće slati u Ukrajinu.
10:48 26.09.2023
Ukrajina je dobila manje od pola obećanih tenkova "abrams", piše "Vašington post" pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog vojnog zvaničnika.
10:08 26.09.2023
Sekretar saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov priznao je u intervjuu španskom izdanju ABC da su ruski vojnici uništili mesto za sklapanje ukrajinskih raketa.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 23. septembra da su ruske Oružane snage tokom nedelju dana izvele 12 napada na vojne objekte Ukrajine, nanevši ozbiljnu štetu snabdevanju i borbenim mogućnostima ukrajinskih snaga.
09:58 26.09.2023
Nakon deset minuta od proglašene uzbune za vazdušnu opasnost u Sevastopolju, gubernator Mihail Razvožajev saopštio je da je uzbuna ukinuta.
09:48 26.09.2023
U luci Sevastopolj na Krimu proglašena je vazdušna opasnost, saopštio je gubernator Mihail Razvožajev.
09:27 26.09.2023
Ruska PVO oborila je ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Belgorodske oblasti, a prema prvim informacijama, nema ni materijalne štete ni povređenih, rekao je gubernator Vjačeslav Gladkov.
09:18 26.09.2023
Ukrajinska vojska je koncentrisala dodatne snage u krasnolimanskom pravcu, stigla su najmanje tri bataljona i može se očekivati eskalacija situacije, rekao je lider DNR Denis Pušilin.
On je dodao da su ruske snage ojačale pozicije na severnom krilu kod Artjomovska i da napreduju u pravcu Orehovo-Vasiljevke.
Takođe, ruske snage su ojačale položaje u avdejevskom i marijinskom pravcu u poslednja 24 sata. Uništeno je nekoliko uporišta protivnika.
09:16 26.09.2023
Podrška Ukrajinu i ulazak u NATO skupo koštaju Finsku, rekao je ministar odbrane te zemlje Jan Kusela.
"Članstvo u NATO je skupo, podrška Ukrajini je skupa i kraj se ne nazire", naveo je on.
08:49 26.09.2023
Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov tvrdi da Kijev neće primenjivati američke rakete "ATACMS" za napade na teritorije koje Kijev smatra ruskim. Kako je rekao, takav dogovor je postignut sa zapadnim partnerima.
Vašington još nije doneo konačnu odluku o slanju ovih raketa u Ukrajinu, a američki mediji pišu da je predsednik Džozef Bajden obećao ukrajinskom predsedniku manju partiju ovih raketa sa ograničenim dometom.
08:45 26.09.2023
Ukrajinski mediji su objavili da se u Krivom Rogu, Dnjepropetrovska oblast, čuju eksplozije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala