- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Tunis: Spremni smo na pregovore sa MMF-om, ali postoje „crvene linije“

© Flickr / CernavodaZastave Tunisa
Zastave Tunisa - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2023
Pratite nas
Tunis nikada nije prekidao kontakte sa Međunarodnim monetarnim fondom i spreman je da pregovara sa njim, ali u pitanjima saradnje zemlja ima svoje „crvene linije“, rekao je za Sputnjik ministar spoljnih poslova Tunisa Nabil Amar koji boravi u zvaničnoj poseti Moskvi.
Upitan da prokomentariše odnose Tunisa sa Međunarodnim monetarnim fondom i moguću preorijentaciju na Istok radi partnerstva zasnovanog na međusobnom poštovanju, Amar je rekao da „u Tunisu nije tradicija da se odreknu jednog partnera u korist drugog“.

„Imamo otvorene kanale za komunikaciju, partnerstvo i saradnju sa svim našim partnerima. Nikada nismo rekli da smo raskinuli veze sa Međunarodnim monetarnim fondom. Razgovaramo sa njima, ali im i kažemo: ovo su naša ograničenja i naši uslovi i to treba da bude jasno. Stabilnost zemlje, zaštita najugroženijih slojeva društva, bezbednost – to su naše crvene linije u okviru kojih smo u potpunosti spremni da razgovaramo“, rekao je Amar nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

On je istakao da je Tunis spreman da razmotri sve odluke.
„Sprovodimo neophodne reforme, ali ne treba da ugrozimo bezbednost zemlje, njenu stabilnost primenom recepata koji su, kao što smo dobro videli u drugim zemljama i u drugo vreme, davali potpuno katastrofalne rezultate. Međunarodni monetarni fond treba da služi zemljama, a ne obrnuto“, zaključio je ministar.
Ranije je predsednik Tunisa Kais Said rekao da je diktat MMF-a, sa kojim zemlja pregovara o zajmu, neprihvatljiv. Prema njegovim rečima, sprovođenje zahteva banke dovešće do većeg osiromašenja stanovništva. Šef države je naglasio da je smanjenje subvencija na koje su pozvale međunarodne finansijske institucije dovelo do protesta sredinom 1980-ih u kojima su poginule stotine ljudi.
MMF je u decembru prošle godine obustavio razmatranje odobrenja zajma od 1,9 milijardi dolara Tunisu, koji se nalazi u ekonomskoj krizi. Jedan od uslova za izdvajanje novca je smanjenje subvencija za hranu i struju, kao i reforma državnih preduzeća.
Pogledajte novo izdanje emisije „Moj pogled na Rusiju“:
Zastava Tunisa - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2023
RUSIJA
I Tunis želi u BRIKS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala